Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.5.18 / dotaz č. 93602
Dobrý den,
prosím o odvod na základní otázku k zateplení domu z polystyrenu.
1) je polystern zkutečně zcela paro-nepropustný ?
2) je řešením špatného zateplení a plísní nevhodná tlouštka polystyrenu a to tím že rosný bod je ve zdivu a, pokud by dle tlouštky polystyrenu byl rosný bod v izolantu, tak se nepotka vlhkost a páry, protože je polystyren enpropustí s teplotou rosného budu, která se uvažuje tech 9-12 stupnu.
a tím pádem nemuže nic kondenzovat.
3) obecne potom na block např heluz tl 300 mm kolik by jste doporucily polystyrenu abychom splnili viz bod 2 víše.
Moc děkuji za informace.

Dobrý den,

jelikož se jedná o dotaz na tepelně-technické chování skladby konstrukce, což je velmi rozsáhlá problematika, tak bych musel znát více údajů, abych Vám mohl přesněji odpovědět.

Například se jedná o:

- jaký provoz s v budově předpokládá
- směřujete dotaz spíše na rekonstrukci nebo novostavbu
- okrajové podmínky v interiéru (návrhová teplota a relativní vlhkost vzduchu)
- okrajové podmínky v exteriéru (umístění stavby)
- kompletní skladbu obvodové stěny (typ vnitřní omítky, lepidla, vnější tenkovrstvé omítky apod.)
- v jakém stav je/bude nosná konstrukce (z pohledu případného navrhnutí)

I přes nedostatek vstupních údajů níže zasílám odpovědi na Vaše dotazy:

1) polystyrén (v tomto případě předpokládám pěnový expandovaný fasádní polystyrén EPS 70, dále EPS) je materiál, který vykazuje hodnotu faktoru difuzního odporu μd = 30. Vzhledem k této hodnotě je patrné, že pěnový polystyrén není zcela difuzně uzavřený materiál. Určité množství vlhkosti může přes EPS prostupovat. Pro porovnání zde např. uvádím faktor difuzního odporu pro minerální izolace, kde μd = 1. Vzhledem k nižší hodnotě faktoru difuzního odporu minerální izolace vyplývá, že z pohledu difuze vodních par je minerální izolace více propustná, než tomu je v případě EPS. Oproti tomu např. modifikovaný asfaltový pás, který lze považovat za difuzně uzavřený, vykazuje faktor difuzního odporu v úrovni μd = 30 000. Při porovnání třech výše uvedených materiálů vyplývá, že EPS není pro difuzi vodních par zcela nepropustné. Výraznou roli na difuzi vodních par obvodovou stěnou hraje typ vnější povrchové úpravy zateplovacího systému.

2) pokud je zateplovací systém vhodně navržen, je možné bez problému (z pohledu tepelné-technicky) použít jako tepelnou izolace pěnový polystyrén. Záleží ovšem na mnoha okrajových podmínkách, které jsem uvedl výše. Určité množství kondenzace je v konstrukci povoleno (pokud tato kondenzace neohrožuje funkci materiálu - např. tlení zabudovaného dřeva apod.) Povolené množství kondenzátu záleží na skladbě konstrukce a na okrajových podmínkách. Tak jak jsem uvedl výše, skrze polystyrén se určité množství vlhkosti vždy dostane.

Hodnota (teplota) rosného bodu záleží na relativní vlhkosti vzduchu. Vzhledem k tomu, že konstrukce vždy vykazuje určitý difuzní odpor, tak není možné jednoduše na Váš dotaz ohledně rosného bodu odpovědět (relativní vlhkost a teplota se mění napříč skladbou konstrukce)

3) na zodpovězení tohoto dotaz bych opět potřeboval více údajů. Pokud budeme předpokládat, že objekt bude využíván jako obytný prostor (návrhová interiérová teplota 20 - 21°C a relativní vlhkost 50 - 55%) , doporučuji navrhnout tloušťku tepelné izolace tak, aby byla dosažena doporučená hodnota součinitele prostupu tepla pro těžkou obvodovou stěnu Urec,20 = 0,25W/m2.K. Při uvažování thermblocku Heluz 300mm (např. Family) a standardní skladbě konstrukce bude doporučená hodnota součinitele prostupu tepla splněna při tloušťce tepelné izolace z EPS 70 tl. 40mm. Takto malá dimenze tepelné izolace je způsobena značným tepelným odporem samotného zdiva. V případě požadavku na splnění součinitele prostupu tepla obvodové stěny pasivních domů by bylo potřeba uvažovat minimálně 120mm (U = 0,18 W/m2.K), resp. 240mm (U = 0,12W/m2.K) EPS 70.

Pokud by Vás tato problematika dále zajímala, tak se mi můžete ozvat.

Ing. Židek Ondřej
Vedoucí týmu
DEKPROJEKT s.r.o.
Vídeňská 815/89A - administrativní budova
639 00 Brno-Štýřice
Tel: +420 733 168 568
ondrej.zidek@dek-cz.com
www.atelier-dek.cz


Odpovídá:  Ing. Ondřej Žídek* - EKIS Brno DEK tisk