Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.5.18 / dotaz č. 93712
Dobrý den, ráda bych se zeptla, zda můžete pomoci v oblasti výměny topného systému v domě. Jedná se o velký dvougenerační patrový dům jehož náklady na topení se pohybují kolem 110 tisíc ročně. Byla zde vyměněna okna, zateplena a nově natažena fasáda cca před 8 lety v rámci zelené úspory, topí se elektřinou a lze využít i starý kotel na pevná paliva. Do budoucna ještě zbývá zateplení střechy a výměna topných těles.Co doporučujete jako úsporný a efektivní topný systém? Zvažujeme tepelné čerpadlo popř. využití solární energie (značná část střechy je orientovaná na jih) či kombinaci.Lze při takové rekonstukci žádat o nějakou dotaci?
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
v současné době lze využít dotační titul nová zelená úsporám, případně "kotlíkové dotace". Dotace slouží na výměnu zdroje, případně úpravu otopného systému.

Co se týká zdroje, tak je potřeba se podívat na celkovou ztrátu objektu a možnosti objektu, zahrnout do toho vaši preferenci a následně navrhnout optimální systém. Tepelné čerpadlo určitě může být jednou z možností, ale jsou i jiné, například kotle na pelety, případně kombinovaný systém s fototermickými nebo fotovoltaickými panely.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD
Téma:  Vytápění
tisk