Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.5.18 / dotaz č. 93978
Dobrý den, chci se informovat. Prodávám zahradu včetně chaty, která má číslo evidenční. Realitní makléřka po mě chce, abych dodala PENB. Při telefonátu s oprávněnou osobou mi bylo řečeno, že se PENB na tyto stavby nezpracovává. Realitka chce napsat do inzerce G a že je to tím pádem neprodejné včetně zahrady. Zajímá mne jak postupovat a kdo má pravdu.
Dobrý den, děkujeme za dotaz.

Při prodeji zahrady, kde je součástí i objekt s číslem evidenčním, je důležité podívat se do katastru nemovitostí a zjistit, jak přesně je tento objekt (chata) definován. S největší pravděpodobností to bude stavba pro rodinnou rekreaci.

Zákon č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií v aktuálním znění obsahuje výčet objektů, které mají mít při prodeji nebo pronájmu opatřen PENB.
Zde jsou uvedeny i výjimky. Na Vás se může vztahovat výjimka uvedená v paragrafu 7, odstavec 5d) u staveb pro rodinnou rekreaci , které jsou užívány jen část roku a jejichž odhadovaná spotřeba energie je nižší než 25 % spotřeby energie, k níž by došlo při celoročním užívání. Tedy v tomto případě nemusíte dokládat PENB.

Je tedy na zvážení, jak je chata využívána. Pokud je celoročně obývaná, zcela určitě nesplňuje podmínky pro aplikaci výjimky a musí být PENB zpracován. Předpokladem je, že je objekt napojen na nějaké energie - elektřina případně plyn. Tedy musí být zajištěna hlavně možnost vytápění - i pevnými palivy - tedy existence komínů atd.

Pokud je objekt jen na uskladnění zahradního nářadí a není reálné v něm standardně pobývat, naplňuje podmínky výjimky a PENB nemusí být zpracován.

Blíže se k chatě nerozepisujete - velikost, využití atd., tedy neumím více poradit. Tedy nemohu určit, kdo má pravdu.

Co se týče uvedení třídy v inzerci - vzhledem k případné výjimce bych třídu neviděl jako nutnou uvádět. Nicméně, pokud jí tam bude chtít realitní kancelář napsat, nebránil bych tomu. Napsal bych tam případně třídu G s poznámkou, že objekt neslouží k bydlení a lze na něj aplikovat výjimku ze zákona. O neprodejnosti Vaší nemovitosti vlivem písmene G u zahrady s chatou se dá polemizovat. Opět ale záleží, jaký objekt se pod evidenčním číslem ukrývá.

Pokud nelze aplikovat výjimka, musí realitní kancelář uvést v inzerci nejhorší třídu a po zpracování PENB upravit hodnocení.

V případě dalších dotazů se na nás neváhejte obrátit, nebo se zastavte na naše konzultační středisko.





Odpovídá:  Ing., Ph.D. Radim Smolka* - EKIS Brno Smolka
Téma:  Legislativa
tisk