Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.5.18 / dotaz č. 94071
Dobrý den, ještě k mému k dotazu 93978, tedy pokud tomu dobře rozumím. Chata je menší cca 35m2, obývali jsme ji s rodinou pár týdnů přes léto, elektrika zde je zavedena, ale komín není, případné topení bylo řešeno horkovzdušným větrákem pár hodin za rok, tak není nutné PENB nechat vypracovat a vztahuje se na nás výjimka? Děkuji za informace a pěkný den
Dobrý den, děkujeme za upřesnění dotazu.

Pokud je chata menší než 50m2, pak je možné využít i jinou výjimku v zákoně, tedy stavby pod 50m2, ale to není úplně podstatné.

Nezmiňujete se, zda li je to v katastru objekt k trvalé rekreaci, ale předpokládám, že ano.

Píšete, že je zavedena pouze elektrická energie, tedy teoreticky by bylo možné objekt využívat celoročně - ohřev teplé vody v elektrickém zásobníku a vytápění přímotopy.
Zmiňujete případné vytápění - z toho usuzuji, že tam není nic nic takového připraveno a skutečně chatu používáte na víkendy v létě, kdy není nutné prostor vytápět.

Kloním se k názoru, že lze aplikovat výjimku a PENB nezpracovávat.

Rovněž předpokládám, že chata ještě není nijak zateplená a všeobecně uzpůsobena k trvalejšímu pobytu. Lze tedy předpokládat, že její odhadovaná spotřeba energie je nižší než 25 % spotřeby energie, k níž by došlo při celoročním užívání.

V případě dalších dotazů se na nás neváhejte obrátit.

Odpovídá:  Ing., Ph.D. Radim Smolka* - EKIS Brno Smolka tisk