Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.5.18 / dotaz č. 94204
Dobrý den,mám po rodičích starý domek.Vím,že mě uniká teplo stropem.Strop má složení zevnitř:omítka,rákos deska,trám na něm desky a hliněná mazanina.Vzduchová mezera mezi deskama je 19cm.Víška stropu v místnosti je 280cm.Chtěl bych v místnostech nalepit na strop polystyren síly 150mm.Pak bych dal pelinku a štuk,nebo pohledové stropní kazety.Tím bych i snížil zbytečně vysoký strop.Je to možné takto udělat?Řešil jsem i vyfoukání izolací stropu,ale je malá kubatura,rozložení tepelných rohoží,kvůli nemožnosti zamezit výskytu kun je nemožná.
Děkuji za vaši odpověď.
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na tepelnou izolaci konstrukce stropu uvádím. :
Součinitel prostupu tepla stávající konstrukce strupu nelze uvést, pro chybějící rozměry. Tepelně-izolační vrstvu tvoří pouze vzduchová mezera mezi deskami a hliněná mazanina neuvedené tloušťky. Tepelně-izolační vlastnosti ostatních vrstev jsou zanedbatelné.
Jako vhodná izolace se jeví některá z foukaných izolací, např. Climatizer plus a pod., instalované na půdě nad obytnými místnostmi. Potřebná tloušťka takovéto izolace by byla cca 40-50 cm. Případně položení rohoží z minerální vaty přibližně stejné tloušťky. Výskyt kun by neměl být překážkou a snad by se mu dalo zamezit.
Pokud nelze aplikovat foukanou izolaci, případně položení minerálních rohoží, je možné provedení podle uvedeného návrhu, které zároveň přinese snížení výšky místností a tím další snížení spotřeby tepla na vytápění. Polystyren na strop uchytit nejen lepením na stávající omítku stropu a použít i silnější polystyren než uvedených 15 cm. Polystyren sice bude fungovat jako hydroizolace, ale i přesto hrozí možnost kondenzace vodní páry mezi polystyrenovou izolací a současnou omítkou stropu.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk