Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.5.18 / dotaz č. 94217
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na vhodnost a případnou návratnost výměny elektrických přímotopů za elektrokotel s teplovodním rozvodem k radiátorům.
Jedná se o apartmán s roční spotřebou 11000 kWh, který je obsazen převážně v zimě.
V apartmánu je instalováno 10 přímotopů o součtovém výkonu 13,25 kW.
Děkuji
Dobrý den,
děkujeme za váš dotaz.

Náhradou elektrického vytápění (přímotopy) za jiné el. vytápění (elektrokotel) se moc energie ušetřit nedá. Spíše lze čekat mírné zvýšení spotřeby, protože vám přibudou ztráty tepla v rozvodech a v kotelně. Pouze v případě, že by elektrokotel pracoval do podlahového vytápění, bylo by možno dosáhnout tepelného komfortu při nižší teplotě vnitřního vzduchu. Úsporu lze odhadnout na cca než 20 %. Investiční náklady jsou ale vyšší, než při instalaci radiátorů.

Spíše bychom doporučili vybavit přímotopy (resp. el. okruh přímotopů) regulací, která umožní lépe reagovat na potřeby provozu. Pokud bude mít regulace možnost dálkového ovládání, budete moci nastavit vytápění jen na dobu, kdy bude apartmán obsazený. Stejného efektu lze samozřejmě dosáhnout i ruční obsluhou - obejít přímotopy a ručně nastavit teplotu podle potřeby. To může zvládnout poučená obsluha.

Náklady můžete bez investice snížit o několik procent i tím, že si vyberete levnějšího dodavatele elektřiny. Můžete použít kalkulačku Energetického regulačního úřadu: kalkulator.eru.cz

Další možností je použít místo elektrokotle tepelné čerpadlo. Pak mohou náklady na vytápění klesnout cca na polovinu.

Přejeme příjemné bydlení!
P. Vogel, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Petr Vogel* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk