Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.6.18 / dotaz č. 94573
Dobrý den,
obrátil se na mne obchodní asistent prodeje společnosti Bohemia Energy s níže uvedenou nabídkou:
================================================
Nabídka na nejnižší ceny elektřiny a plynu v ČR platné od 1.3.2018-dodávka elektřina domácnost - silová elektřina VT + NT sjednocený tarif po celých 24 hodin a cena 899 Kč/MWh( s DPH 1087,80 Kč/MWh ) měsíční poplatek za dodávku 0 Kč.
Produktová řada domácnost Plus je na dobu neurčitou, bez fixací, bez závazku pouze s klasickou 3 měsíční výpovědní lhůtou. Ceny za distribuci elektřiny a plynu jsou pro všechny zákazníky na daném distribučním území vždy stejné, bez ohledu, jakého máte dodavatele energií, ceny určuje ERÚ a nemůže je měnit ani distributor, ani dodavatelé.
=================================================
V telefonickém rozhovoru uvedl, že nabízená cena elektřiny je údajně nižší než vysoutěžená cena v rámci kampaně Chci výhodnější energie pořádané časopisem dTest . V této souvislosti prosím o zaslání informace zda je uvedené tvrzení pravdivé a v neposlední řadě bych přivítal Váš názor na výše uvedenou nabídku (zda je opravdu seriózní). V souvislosti s případnou změnou dodavatele elektřiny přivítám jakékoliv Vaše doporučení resp. radu, které mi usnadní definitivní rozhodnutí o této změně – jako důchodce bych se chtěl vyhnout jakýmkoliv problémům souvisejících s případnou změnou dodavatele elektřiny. Věřím, že mi v rámci Vaší poradny zašlete bližší informaci o výhodách i případných nevýhodách výše uvedené nabídce.

Děkuji za vstřícné jednání a zodpovězení mého dotazu.
Dobrý den,

Děkujeme za Váš dotaz. V porovnání s ostatními dodavateli (zejména těmi dominantními) je cena 899 Kč/MWh nižší. Bohužel nepíšete, v jaké distribuční sazbě (zda například D02d nebo D25d apod.) elektřinu odebíráte. I to je důležité pro plnohodnotné srovnání a výpočet případné úspory. O celkové úspoře bude rozhodovat i vaše spotřeba. Měsíční poplatek za dodávku 0 Kč je jistě výhodný, běžně se u dodavatelů pohybuje kolem 20 až 80 korun.

Co se týká porovnání s vysoutěženou cenou v aukci pořádané dTestem, tak zde bohužel nevíme, o jaké aukci obchodní zástupce hovořil, resp. jaké ceny měl na mysli. Nepodařilo se nám ceny z aukce dohledat. Zde ale můžete kontaktovat přímo dTest a zeptat se na jejich cenovou nabídku.

Obecně je vhodné při změně dodavatele oslovit více obchodníků (dodavatelů) a nechat si zaslat nabídky. V nich porovnávat nejen cenu, ale právě i obchodní podmínky (výpovědní lhůty, bonusy, případné poplatky navíc).

S pozdravem

Jana Poncarová a Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk