Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.6.18 / dotaz č. 94750
Dobrý den.

Prodávám byt v "RD" o 3 bytech, který byl postaven v rekreační oblasti a kolaudován v r.2007. Všechny byty jsou využívány výhradně rekreačně a přesto po mně realitní makléř požaduje předložit ke KS PENB. Domnívám se, že se na tento případ vztahuje § 7 odst.(5) písmeno (d), Zákona č. 406/2000 Sb...
Mám pravdu, nebo musím PENB dodat?

Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
Vámi zmíněný paragraf v zákonu č. 406/2000 Sb. uvádí, že požadavky na energetickou náročnost nemusí být splněny: "u staveb pro rodinnou rekreaci, které jsou užívány jen část roku a jejichž odhadovaná spotřeba energie je nižší než 25 % spotřeby energie, k níž by došlo při celoročním užívání".
Pojem stavbu pro rodinnou rekreaci specifikuje vyhláška č. 501/2006 Sb., kde je uvedeno: "stavbou pro rodinnou rekreaci stavba, jejíž objemové parametry a vzhled odpovídají požadavkům na rodinnou rekreaci a která je k tomuto účelu určena; stavba pro rodinnou rekreaci může mít nejvýše dvě nadzemní a jedno podzemní podlaží a podkroví".
Výklad zákona může podat pouze soud, nicméně z těchto definicí já osobně chápu, že pokud je objekt zkolaudován (= je k tomuto účelu určen) jako rodinný dům, tak se na něj ona vyjímka ze zákona 406/2000 Sb. nevztahuje.
O.Pokorný, poradce ECČB