Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.6.18 / dotaz č. 95139
Mám RD postavený v roce 2001, dřevěná eurookna. Vyměnila jsem skla v oknech (v menších oknech za dvojskla s Ug 1, ve větších dvojskla s heat mirror Ug 0,7) a potřebuji najít odborníka, který by spočítal dosaženou úsporu prokazatelně.
Plocha oken je značná,takže bych možná mohla dosáhnout 20% úsporu, jiná opatření dělat nemá smysl, dům je relativně dobře izolovaný.
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz, ke kterému uvádím:¨
Žádost o poskytnutí dotace musí být doložena odborným posudkem, ze kterého bude patrno, že opatření na které je požadována dotace splňuje stanovené podmínky. Odborný posudek může zpracovat pouze energetický specialista, který je držitelem oprávnění ke zpracovávání energetických auditů a energetických posudků.
Posudek uvede vypočtenou měrnou roční spotřebu tepla na vytápění v kWh.m-2.rok-1 před realizací opatření a vypočtenou měrnou roční spotřebu tepla na vytápění po realizaci. Z rozdílu měrných spotřeb vyhodnotí procentní snížení měrné spotřeby a dosažení nároku na podporu.
Seznam oprávněných energetických specialistů je uveden na stránkách České komory autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT). Na zpracování odborného posudku je možno žádat o podporu spolu se žádostí o podporu na realizaci úsporných opatření.
Pro výpočet dosažitelného snížení měrné spotřeby tepla bude nutno znát, mimo rozměrů a vlastností obvodového pláště budovy také rozměry oken s původním zasklením a jejich Ug1 a rozměry oken s novým zasklením a novým Ug1.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB.

Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk