Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.7.18 / dotaz č. 95622
Dobrý den, obracím se na Vás s žádostí o konzultaci jednotlivých prvků energeticky úsporných opatření (jako např.:zateplení fasády, střechy, podlah, výměny oken) při plánované celkové rekonstrukci rodinného domku. Dále bych s Vámi rád projednal volbu vhodného systému vytápění (plyn. vs. elektrický kotel). Potřebné detaily rád zašlu emailem. Děkuji Vám a jsem s pozdravem.
Hezký den,

jak při nové výstavbě, tak také při rekonstrukci je potřebné dodržovat závazné normy, stavební i hygienické předpisy. jedná se zejména o normu ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov. Část 2: Funkční požadavky a s ní související stavební normy, které se neustále zpřísňují aby stavební objekty měly minimální spotřebu paliv a energií a zároveň splňovaly veškeré požadavky na moderní bydlení.
Norma se zabývá např. šířením tepla, vlhkosti a vzduchu konstrukcí, tepelnou stabilitou místností a energetickým požadavkem na budovy. Výše uvedené, by měl Váš projektant samozřejmě respektovat.

Co Vám mohu poradit je například to, že při návrhu oken a prosklených dveří použijete skla, která Vás budou dobře chránit před okolním hlukem (nejsou o moc dražší než běžná skla) a způsob zasklení a typy skel si nechte navrhnout podle světových stran (na severní stranu použijte okna s lepší tepelnou ochranou) a na stranu osluněnou s ohledem na možné solární zisky použijte zasklení, které bude umožňovat tyto tepelné zisky využít, ale bude Vás zároveň chránit proti úniku tepla z objektu ven. Zpravidla se jedná o určité kompromisy při návrzích zasklení, neboť tepelná ochrana i ochrana proti nadměrnému oslunění je většinou na úkor průhlednosti oken.

Důležité je také zabránit rosení oken, které je zapříčiněno poklesem povrchové teploty u spodní hrany skla, kde je tepelný most tvořený distančním rámečkem. Tomu lze zamezit hlubším zapuštěním rámečku do okenního rámu a použitím tzv. teplých rámečků, které mohou být z méně tepelně vodivých materiálů (z plastu, z kompozitů, z nerezové oceli a pod).

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník

Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk