Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.8.18 / dotaz č. 96678
Dobrý den,
řešíme budovu, kde se mění část lehkého obvodového pláště (LOP). Je to méně než 25% celé obálky, tedy jiná, než větší změna dokončené budovy. Není nám jasné:

1)máme splnit požadované, nebo doporučené hodnoty? Investor chce splnit jen požadované, my mu tvrdíme, že podle zákona 406 a vyhlášky 78 (příloha 1 Tab.2) je nutné splnit doporučené hodnoty (Uem nesplníme)

2) lehký obvodový plášť se v tomto případě považuje (z hlediska zatřídění dle ČSN 735040) pro stanovení požadavků opravdu za LOP, nebo jeho neprůsvitná část musí plnit požadavky pro stěnu a průsvitná pro okna? Vyhl. 78 o rozdělení LOP na stěnu+okno mluví jen v případě výpočtu Uem, což není tento případ, takže si myslím, že LOP můžeme opravdu považovat za LOP.

Předem děkuji za názor.
Dobrý den,
pokud se mění obálka budovy, která tvoří méně než 25% jedná se dle terminologie zákona 406/2000 Sb. a vyhlášky 78/2013 Sb. o jinou než větší změnu dokončené budovy. Splnění požadavků na energetickou náročnost se v tomto případě neprokazuje průkazem energetické náročnosti. Požadavky se dokládají kopií dokladů, které se vztahují k měněným stavebním prvkům obálky budovy nebo měněným technickým systémům.
Ad 1) Požadavky na energetickou náročnost pro jiné než větší změny dokončené budovy jsou stejné jako požadavky na větší změnu dokončené budovy dle § 6 odst.(2) písm.c). Všechny měněné či zateplované konstrukce splňovat doporučenou hodnotu součinitele prostupu tepla dle normy ČSN 73 0540-2. Požadovaná hodnota tedy nestačí.
Ad 2) Pokud se jedná o ucelenou sestavu lehkého obvodového pláště, je potřeba posuzovat konstrukci vůči požadavku na LOP v normě ČSN 730540-2. LOP je zde hodnocený jako smontovaná sestava včetně nosných prvků. Doporučená hodnota na LOP se stanovuje dle vzorce 0,2 + fw. fW je podíl Aw/A. Aw je plocha průsvitné výplně otvoru sloužící převážně k osvětlení interiéru včetně příslušných částí rámu v LOP. A je celková plocha LOP. Pokud tedy například průsvitná část LOP vč. rámu činí 50%, je doporučená hodnota 0,7 W/m2.K.
S pozdravem
Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK tisk