Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.8.18 / dotaz č. 96921
Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu: bydlím ve staré zástavbě, kde máme poměrně tlusté stěny. Samozřejmě na zateplení má každý jiný názor. Jedni tvrdí, že zateplení v případě takto tlustých stěn je nesmysl, druzí tvrdí opak... Jaký je Váš názor? Od jaké "tloušťky" se zateplovat nemusí? Děkuji.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o poradenství.

Na poměrně jednoduchý dotaz může být odpověď i dost dlouhá, pokusím se zkrátit a uvést příklad. Z pohledu tepelného odporu konstrukce není až tak důležité, jaké tloušťky například zdivo je, ale spíše o jaký materiál se jedná. Fyzikálně vzato, tepelný odpor jakékoli vrstvy libovolného materiálu (značí se velké R) je přímo úměrný její tloušťce, ale nepřímo tepelné vodivosti daného materiálu.
Vyjádřeno matematickým vzorcem:
R = d / λ (jednotkou je m2.K/W)
Kde:
d - je tloušťka konstrukce [m];
λ - součinitel tepelné vodivosti [W/(m·K)]
Z podílu hodnot je jasné, že tepelný odpor poroste významněji v případě, že bude menší tepelná vodivost materiálu. Tloušťku totiž nelze nějak významně zvyšovat, spíše naopak. Trend je stavět stavby úsporněji, ale přitom s požadavkem na vyšší energetickou úsporu.
Staré a velmi tlusté zdi, například z kamene, tepelně izolují velmi málo, neboť vedení tepla kamenem je značné a schopnost akumulace to příliš neovlivní.

Pro příklad můžeme porovnat zdivo z plných pálených cihel, jak se stavělo ještě mezi válkami a současnou standardní pálenou cihlovou tvárnici.
Plná cihla, tloušťka zdiva 44 cm, součinitel tepelné vodivosti 0,8. (W//m·K)
R = 0,44 / 0,8 = 0,55 (m2.K/W)
Cihelný blok současný, tloušťka zdiva 44 cm, součinitel tepelné vodivosti 0,12. (W//m·K)
R = 0,44 / 0,12 = 3,66 (m2.K/W)
Jak vidět, moderní materiál má téměř 6,5 x vyšší tepelný odpor, tedy tolikrát lépe izoluje.
Přitom současná závazná norma ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov (10/2011) stanovuje například hodnotu doporučenou pro obvodovou stěnu na úrovni tepelného odporu
R = cca 4,0 (m2.K/W). Nejvyspělejší cihly pálené, které mají dutiny vyplněné izolantem z EPS nebo minerální vaty dosahují tepelných odporů R = až 7 (m2.K/W)

Z toho vyplývá, že domy stavěné před desetiletími z plných cihel, ale nejen z plných, ale i různých pozdějších bloků a cihel typu CDm a Týn, které jsou na tom podobně jako cihla plná, je jednoznačně doporučeno zateplit.
Pokud si jako příklad vezmeme polystyrén, ten má součinitel tepelné vodivosti 0,039 (W//m·K). Tedy při jeho tloušťce 16 cm zvýšíme na zdi z plných cihel tepelný odpor o:
R = 0,16 / 0,039 = 4,1 (m2.K/W).
K tomu připočteme tepelný odpor původní zdi 0,8 a výsledek je přibližně 4,9 (m2.K/W). Takže tak nějak by mohlo vypadat doporučení na dodatečné zateplení, které přinese odpovídající úsporu v nákladech na vytápění, což je přece priorita zateplení, norma je pomůcka.

Pokud se tedy rozhodujeme, zde zateplit nebo ne, zkoumá se, z jakého materiálu je stávající obvodová konstrukce, jaké jsou její současné tepelně technické parametry a jaký typ izolantu bude v daném případě vhodný. Zároveň je nutno nahlédnout na dům jako celek, složený i z oken, podlah a střechy a zvážit podíl těchto jednotlivých konstrukcí na vytápěné obálce budovy na celkové tepelné ztrátě a na základě toho navrhnout nejoptimálnější řešení.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk