Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.8.18 / dotaz č. 97048
Dobrý den, máme plynový kotel Dakon už asi 20 let a musíme ho teď vyměnit.Doslechla jsem se, že je možné dostat dotaci, praotože nyní se můžou používat jen kondenzační kotle. Je to pravda? Jak to máme udělat? Co nejvíc doporučujete? Děkujeme.
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti na něj odpovídám následující:
Opatření, které vychází z nařízení vlády č. 813/2013 přináší zásadní změnu pro všechny, kteří používají konvekční plynový kotel a budou ho po 26. září 2015 měnit. Z evropské legislativy vyplívá, že u nových kotlů se jmenovitým výkonem do 70 kW nesmí být sezonní energetická účinnost vytápění nižší než 86% - sezónní energetická účinnost vlastně simuluje skutečné podmínky provozu.
Těmto podmínkám vyhoví pouze kondenzační kotle. To znamená zákaz prodeje konvekčních plynových kotlů, ne však jejich užívání. Výjimku představují kotle do 10 kW jmenovitého výkonu, respektive kombinované kotle do 30 kW. V těchto případech je sezonní účinnost snížena na 75 %. Tyto kotle bude možné montovat jenom jako náhradu za stávající kotel, který je montován do společného otevřeného kouřovodu.
Kondenzační kotle kromě tepla vzniklého prostým spalováním plynu dokážou využít ještě energii z páry, která při hoření plynu vzniká a u klasického kotle vyletí komínem. Při použití kondenzačního kotle je nutné upravit odtah spalin (plastové potrubí) a odvod kondenzátu.
Nákup kondenzačního kotle podporuje dotační program NZÚ.
Pro efektivní provoz kondenzačního kotle je nutná i optimalizace otopné soustavy.
Pro realizaci kontaktujte odbornou topenářskou firmu se zkušeností v oboru.
Ing. Josef Šťastný, energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk