Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.8.18 / dotaz č. 97209
Dobrý den,

četla jsem některé Vaše články i navštívila Vaše webové stránky, a proto bych Vás chtěla bych Vás oslovit v nasledujíci věci. Stavíme dům a máme dilema, jaké topení zvolit. Na poschodí budou radiátory napojené na kondenzační kotel, ale v přízemí máme několik variant. Máme dvě velká portálová / balkónová okna (3,5 m, 2,2 m). Topenář nám doporučili kombinaci konvektory pod tyto okna + radiátory; podlahové topení Rehau (vodou); na netu jsem našla podlahové vytápění, které využiva infračerveného záření Heatflow. Na posledně zmíněné bych se Vás chtěla zeptat vzhledem na to, že jste odborníkem v této oblasti (světlo, záření, vliv na zdraví).

http://www.topeni-heatflow.cz
http://www.topeni-heatflow.cz/caste-dotazy

Podle toho co píšou na stránkach, co jsem mluvila s prodejcem a co vím o infračervenem záření to pro laika vypadá, že se jedná o bezpečný způsob vytápění, bez jakéhokoliv vlivu na zdraví - pásy jsou napájené kabelama stejně jako se dělají klasické elektrické rozvody v domě.

Mohli by ste mi, prosím, napsat Váš názor na tento produkt z hledicka vlivu na zdraví.

Moc Vám předem děkuji
S pozdravem
Vážená paní,
vliv vytápění na zdraví bohužel nijak nezkoumáme.

Infračervené záření, neboli tepelné záření, vydává každé topení - radiátory, podlahové topení,kachlová kamna atd. Zářením se zahřívají předměty v místnosti i lidé. Je to stejný princip, jako když na vás svítí sluníčko. Proto je topení s velkým podílem infračerveného záření vnímáno jako příjemnější, než když jen ohříváte vzduch v místnosti třeba nějakým výměníkem. To je právě případ konvektorů, kde je množství tepla předávaného do prostoru zářením zanedbatelný. Konvektor je výměník, který ohřívá vzduch, proto se dává pod okno, aby odstínil chladnější vzduch u okna. Kombinace konvektorů a radiátorů je tedy docela vhodným řešením. Vliv "studeného sálání" od oken lze hodně potlačit použitím kvalitního zasklení s trojsklem - taková okna jsou pak docela teplá.

Pokud už máte kotel, je lepší zvolit teplovodní podlahové topení, místo elektrického. Kotel totiž můžete v budoucnu vyměnit za jiný zdroj, třeba tepelné čerpadlo. El. vytápění bud vždy potřebovat elektřinu. V současnosti také je levnější topit plynem než elektřinou.

Z hlediska elektrických rozvodů má prodejce pravdu - pro vytápění se používají obdobné rozvody, jako třeba pro zásuvky. Pokud víme, nejsou známy žádné škodlivé vlivy toho, že máte v domě elektřinu.

Přejeme příjemné bydlení!
L. Bradnová, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Lenka Bradnová* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk