Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.8.18 / dotaz č. 97281
Dobrý den,
koupil jsem podsklepený patrový dům, první obytné patro je vzadu zhruba jeden metr nad úrovní terénu (terén je svažitý, v přední části je sokl vysoký již dva metry). Obytnou část jsem minulý rok zateplil EPS 16 cm, sokl chci zateplit letos. Nicméně kolem domu je všude udělaný betonový chodník. Správně by se samozřejmě měl chodník vybourat, vykopat příkop kolem domu až na úroveň základové desky a celý sokl zateplit (XPS). Nicméně vzhledem k pracnosti (především se mi nechce bourat stávající chodník, jsou to opravdu velké kusy poctivého betonu) bych se chtěl zeptat, zda je i nějaké jiné řešení. Sklep je suchý, zvenku je původní hydroizolace.
Nebo zateplení soklu vůbec nedělat? Strop ve sklepě je zateplený, stávající zateplení je zvenku pod úroveň podlahy obytného podlaží, takže teoreticky by podlaha i nyní neměla nějak moc promrzat... Skladba stěny domu (i sklepa) je mix pálených cihel a škvárobetonových tvárnic, síla zhruba 50 cm.
Dobrý den,
dle popisu těžko soudit. Ideální by bylo budovu celou zateplit, přesně tak jak popisujete. Pokud by jste chtěl oddělit část sklepu od zbytku domu, je třeba zateplit nejen strop, ale i přilehlé konstrukce alespoň 0,5m od úrovně strupu suterénu. Tak aby nedocházelo k úniku tepla těmito tepelnými mosty. Stejně tomu bude o obvodových stěn. Možností by mohlo být také vnitřní zateplení, nicméně zde by bylo nutné pečlivě vyřešit detail přechodu vnitřního a vnějšího zateplení.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk