Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.8.18 / dotaz č. 97382
Dobrý den,
žádám o zaslání rad k možnosti omezení úniků tepla z panelového bytu 3+1 v posledním patře (pod střechou) a pouze s 1 místností sousedící s bytem. I když nám domovník tvrdí, že střecha byla zateplena a fasáda je relativně nová, v zimním období není v našem bytě pocitová teplota dostatečná, resp. je nám zima i když přitápíme ve všech místnostech s regulací termoventily. Uvažoval jsem o zateplení stropů polystyrénem, ale zatím jsem se k tomu nedostal. Jelikož nemám mnoho času a energie tuto problematiku studovat a vyhledávat informace na internetu, budu rád za Vaše konkrétní rady.
Dobrý den.

Děkujeme za Váš dotaz.
Řešení zateplení panelového bytu zevnitř je technicky mnohem více náročné než by se na první pohled zdálo. A má více nevýhod jako výhod. Doporučujeme jej provést opravdu až když neexistuje jiná možnost zlepšení tepelnětechnických vlastností domu.
Pokud se přeci jen do zateplení zevnitř pustíte je nezbytná spolupráce s odborníkem. Neboť řešení musí být komplexní a nejedná se pouze o strop.
Vždy hrozí, že bude v konstrukci kondenzovat voda, která ještě tepelnětechnické vlastnosti stropu zhorší. A to nemluvě o plísních, které se pak mohou rovněž vyskytnout.
Na trhu se objevili různé výrobky pro zateplení zevnitř objektu, ale nelze je použít univerzálně. Pro každý případ je nutno postupovat individuálně.
Rovněž je nutné zvážit i finanční aspekt – izolační materiály, které jsou alespoň trochu vhodné k tomuto účelu jsou několika násobně dražší než běžné izolanty. (např. Multipor, nebo speciální dřevotřískové desky).

Ing. Miroslav Nezdara, EKIS Cheb

Odpovídá:  Ing. Miroslav Nezdara - EKIS Cheb Ing. Nezdara tisk