Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.8.18 / dotaz č. 97392
Dobrý den. Chtěl bych zrekonstruovat svůj dům, ale mám problémy už při výpočtech. Jak mám spočítat rosný bod například ve sklepě? Na internetu jsem našel jakýsi online převodník, ale nevím, jestli mu můžu věřit. Děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o poradenství.

Ze znění Vašeho dotazu nevyplývá, zda máte na mysli kondenzaci uvnitř konstrukce nebo kondenzaci na povrchu konstrukce. Jedná se o dvě zásadně různé věci, nicméně obě stavbě škodí a mohou být příčinou dalších poruch.
Ke kondenzaci v konstrukci dochází při transferu vodní páry obsažené ve vzduchu obvykle z interiéru do exteriéru. Průběh a množství vodní páry závisí na okrajových podmínkách. V zásadě jde o teplotu a vlhkost vzduchu na interiérové a exteriérové straně. Jedná se o fyzikální jev, jehož podstatou je vyrovnání tlaku vodních par ve dvou rozdílných prostředích - větší množství vody obsažené ve vnitřním teplém vzduchu a studeném sušším venku v zimním období. Početní posouzení ověřuje stav v průběhu celého roku s tím, že ke kondenzaci dochází v zimním období, kdy se snižuje teplota uvnitř konstrukce a to v závislosti na jejím materiálovém a konstrukčním provedení. Kondenzace uvnitř konstrukce nemusí být na povrchu pozorovatelná, ale může se významně projevit ztrátou významné části tepelně izolační schopnosti obvodové stěny, v případě dřevěných konstrukcí ohrožuje dřevo a může vést k závažným havarijním stavům (střechy).
Pokud se toto posouzení provádí pro sklepní prostory, je potřeba znát složení zdi, jednotlivých vrstev včetně přizdívek a také hydroizolací. Pokud hovoříte o rekonstrukci a jedná se o starší dům, možná se jeví jako problém nedostatečná nebo již nefunkční hydroizolace podsklepené části stavby, nebo její úplná absence.
Pokud se jedná o kondenzaci na povrchu, ta vzniká tehdy, pokud je teplota povrchu stavební konstrukce, obvykle vnitřní omítky nebo vnitřního obkladu, nižší než teplota rosného bodu náležející dané teplotě a relativní vlhkosti vzduchu. Převodníkem možná máte na mysli tabulku pro určení teploty rosného bodu, kterých na webech nalezneme dost. K dané teplotě a vlhkosti náleží teplota rosného bodu, při ní tedy dojde ke kondenzaci vodní páry obsažené ve vzduchu.
V případě vlhkých sklepů vstupuje k posouzení jako důvod vlhkosti stěn a podlah sklepa:
- absence nebo nedostatečnost (poruchy) hydroizolací
- režim větrání sklepa
- kvalita provedení povrchových úprav – omítek sklepa a tepelných izolací
Podíváme-li se na zmíněnou tabulku, například teplotě 12°C a vlhkosti vzduchu 90% (to je vlhkost velmi vysoká) náleží teplota rosného bodu 10,4°C. Významné zvýšení vlhkosti stěn sklepů můžeme pozorovat na jaře, kdy větráme sklep intenzivně, ale paradoxně přivádíme velmi teplý vzduch s vysokým obsahem vody, jehož relativní vlhkost ve sklepě při ochlazení ještě naroste, a tudíž kondenzuje na po zimě chladné zdi. Daleko účinnější pro snížení vlhkosti je tedy větrání v zimě. Ale pozor, může negativně ovlivnit konstrukce a místnosti nad sklepem, pokud nejsou dostatečně tepelně izolované.
Před zahájením rekonstrukce staršího domu vždy doporučuji s odpovídající pečlivostí vyhodnotit stávající stavebně technický stav a výsledné poznatky zahrnout do koncepce řešení opravy. Optimální jsou konzultace s příslušnými odporníky na stavební problematiku (statik, specialista na tepelně vlhkostní problematiku, sanace apod.). Nabídnout Vám mohu osobní bezplatnou konzultaci v poradenském sdružení sítě EKIS, nutno se telefonicky předem objednat a požádat o kontakt s poradcem, který se danou problematikou zabývá. Kontakty najdete na stránkách například našeho poradenského sdružení (www.eccb.cz) nebo na stránkách www.mpo-efekt.cz.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk