Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.8.18 / dotaz č. 97393
Zdravím mám "velkou" garáž 12x3m, bude sloužit jako terasa. Jaký zvolit polyš? Chci dát polystyren ve spádu na to osb desky a fatrafol. Můžu použít fasádní polystyren?
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o poradenství.

Volba tepelné izolace ve skladbě střechy s terasou závisí na zvolené skladbě a také na tom, zda je prostor pod střechou vytápěný nebo temperovaný. Jinak tedy bude skladba střechy nad garáží, která bude zároveň celoročně využívaná jako dílna a vytápěná, nebo se jedná o prostor zcela nevytápěný, tedy de facto bez požadavku tepelně izolovat.
Protože na terasu se bude patrně vstupovat z vytápěné části domu, mohou při volbě materiálového řešení hrát roli ohledy na vyřešení detailů střechy, kde by mohl vznikat tepelný most ovlivňující vytápěný interiér.
Dalším kritériem je statika, respektive zatížení terasy a to jednak vlastní váhou konstrukce nad tepelnou izolací, tak sněhem a potažmo i zatížením užitným.
K fasádnímu polystyrénu mohu sdělit, že se jedná o výrobek určený na fasády. Obvykle se označuje 70F, čímž je uváděna i jeho pevnost. Tento typ polystyrénu se do střech a podlah nepoužívá.
Použít lze polystyrén do střešních konstrukcí určený výrobcem, způsob použití je vždy deklarován v technickém listu výrobku, kde jsou i další podrobné technické parametry. Tyto polystyrénu se například označují jako EPS 100 S s uvedením pevností 150, 200 a případně vyšších. Pokud jsou nároky na zatížení vyšší a je vyžadována i nenasákavost tepelné izolace, používají se polystyrény extrudované (XPS).
Pokud má tepelná izolace sloužit zároveň jako spádová vrstva, je možno nechat u příslušného výrobce nebo dodavatele nechat nařezat izolant do spádových klínů. Při větší tloušťce izolace a požadavku na větší tepelnou izolaci lze kombinovat extrudovaný polystyrén se spádovými klíny z EPS 150 nebo 200 S. Variant je samozřejmě více.
Nezmiňujete, z jakého materiálu je nosná konstrukce stropu nad garáží, na kterou bude střecha instalována. V každém případě lze doporučit osazení pojistné hydroizolační vrstvy, která ale bude sloužit především jako parozábrana. Vzhledem k difúznímu uzavření střešního pláště OSB deskou a PVC fólií je tam velmi žádoucí k zamezení případných kondenzací pod OSB deskou. Parotěsnící vrstva na betonovém stropu se obvykle navrhuje z asfaltových pásů odpovídajícího difúzního odporu, na dřevěných konstrukcích se může použít samolepící asfaltový pás.
Vzorové skladby střech naleznete rovněž na webových stránkách výrobců polystyrénů, technickou pomoc poskytují například i velké stavebniny, vím o jednom, který má i katalog vzorových skladeb a je poměrně veřejnosti ve stavebnictví známý. Možností je samozřejmě více, lze doporučit i radu nezávislého projektanta.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk