Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.8.18 / dotaz č. 97409
Dobrý den chci se zeptat kolik by stála přestavba půdy na podkroví? Nechali jsme dům zkontrolovat statikem a říkal že je to v pohodě střecha je nová elektřina tam je voda taky topení taky (radiátory + komín z krbu). Půdu bychom zateplili a obložili dřevěnými palubkami a chtěli bychom to jako velký dětský pokoj. Děkuji!
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o poradenství.

Určit cenu stavebních prací souvisejících se zřízením půdní vestavby na dálku a bez podkladů nelze. Závisí na velikosti, vybavení, volbě použitých materiálů, počtu oken atd.
Pokud stanovuji odhadem a to zdůrazňuji, odhadem investici, lze orientačně volit rozmezí 3000 až 5000 Kč/m3 obestavěného prostoru podkroví. U Vás to může být ještě ale úplně jinak, když uvádíte, že značná stavební příprava, především pokud jde o instalace již je.
K přesnému číslu by se došlo, pokud by byla zpracována dostatečně podrobná projektová dokumentace, na jejímž základě může rozpočtář za použití směrných položkových cen stavebních prací a přesných výměr vypracovat podrobný rozpočet.
K orientačnímu stanovení ceny, pokud by se jednalo již a jen výhradně o střešní plášť, se můžete dopracovat tak, že například použijete typový katalog jedněch velkých českých stavebnin. Katalog obsahuje řadu typových skladeb střech, vnitřních sádrokartonových obkladů, tepelných izolací a podobně a je vcelku výhodný tím, že zde jsou rovnou uvedeny nejen ceny, ale i potřebné příslušenství.
Podmínkou je ale znát skladbu střechy. Tu bych Vám doporučil upřesnit erudovaným projektantem a to především s ohledem na normativní požadavky.
Pokud jde tedy o zateplení:
Normativní požadavky jsou udávány závaznou normou ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov (10/2011). Ta stanovuje pro různé obvodové konstrukce tři kriteriální hodnoty součinitele prostupu tepla - minimální požadovanou hodnotu (prakticky se již nepoužívá), dále hodnotu doporučenou a pak doporučenou pro nízkoenergetické a pasivní domy. Platí čím menší, tím lepší izolace.
Pro střechu šikmou se skonem do 45°:
Minimální hodnota součinitele prostupu tepla U 0,24 (W/m2.K)
Hodnota doporučená je 0,16 (W/m2.K).
Takže konkrétně, v případě použití minerální vaty se doporučuje minimálně kolem 30 až 36 cm pro dosažení doporučení dle ČSN, bude-li více jen dobře. Nesmí se zapomenout na kvalitně provedenou parozábranu.
Vvlastní střecha musí odpovídat normě na provádění střech – ČSN 73 1901 Navrhování střech – Základní ustanovení. Jde především o provětrání střešního pláště, provedení doplňkových hydroizolačních vrstev, podstřešní fólie apod. tedy to, co statik nedokáže posoudit.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk