Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.8.18 / dotaz č. 97502
Dobrý den, druhý den kropení po zalití základové desky jsem zjistil, že se voda kalý šedivým prachem. Nejspíš to bude vyplavený cement. Našel jsem i místa, kde se odloupla povrchová vrstva. Je to problém? Má to na něco vliv? Děkuji.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Obecně platí, že pro dosažení požadované pevnosti betonu a jeho kvality a soudržnosti povrchové vrstvy je nutné vytvořit příznivé podmínky pro průběh hydratace. Proto se betonová směs chrání před účinky slunce, deště, větru, sněhu a mrazu.
Optimální teploty pro betonování jsou v rozmezí 15 až 25 °C a ve Vašem případě patrně bylo betonováno v současném teplém počasí a na slunci. Rychlé vysušení povrchu může způsobit snížení pevnosti betonu a smršťovací trhlinky, které snižují jeho trvanlivost. Vysušení způsobuje nejen sluneční žár, ale i teplý vítr.
Proto je nezbytné ochránit betonovanou plochu proti rychlému vysychání a provést to správně. Toho lze dosáhnout několika způsoby, především se jedná pravidelné kropení, respektive „mlžení“ povrchu vodou v krátkých intervalech.
Dále překrytí povrchu vlhkou tkaninou nebo fólií, v případě velkých ploch používají firmy nástřik zamezující většímu odparu.
Tato ochrana je nutná během prvního dne betonáže a v následujícím dni. V dalších dnech je povrch obvykle dostatečně pevný, nepropouští déšť a stačí beton vlhčit. Doba vlhčení závisí na vlhkosti ovzduší
Z popisu dotazu se zdá, že kropení povrchu vybetonované desky bylo provedeno najednou velkým množstvím vody, která na povrchu stála. To mohlo způsobit podobný efekt jako déšť. Déšť totiž vyplavuje z povrchu cementu maltovinu a prudký déšť dokonce rozruší betonovou směs do hloubky a to již může být problém.
Při dostatečné tloušťce základové desky s příslušnou armaturou a dobře zhutněným podkladem by povrchové vyplavení pojiva na celkovou pevnost desky nemělo mít až tak zásadní vliv.
Pokud došlo již ke drolení a odlupování tenké vrchní vrstvy, která tak vytvoří nerovnosti, je to spíše nepříjemné pro pokládku dalších vrstev skladby podlahy, v daném případě patrně izolaci proti zemní vlhkosti a radonu. Nesoudržný povrch bude nutno odstranit a povrch před pokládkou izolací nepenetrovat. Pokud by to nestačilo a nerovnosti byly zásadní, lze toto řešit vysprávkovou maltou určenou pro tyto účely a to buď lokálně nebo v celé ploše podle míry narušení.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice.