Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.8.18 / dotaz č. 97584
Dobrý den,

v rámci rekonstrukce rodinného domu po rodičích bychom chtěli měnit okna a zateplit fasádu. Objekt je vystaven z tvárnic CD Týn tl. 300 mm, směrem dovnitř je pak 20 mm mezera a 80 mm dutinová příčkovka.
Jaký materiál by byl nejvhodnější a v jaké tloušťce? Případně jaké jsou varianty řešení?
Dalším dotazem je pak otázka tepelně izolačních vlastností oken, jaká zvolit.

Předem děkuji za odpověď.

S pozdravem
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu sděluji:

Popisovaná stavební konstrukce z tvárnic CD 300 odpovídá době svého vzniku a v současné době nesplňuje požadavky na tepelně-izolační vlastnosti obvodového pláště budovy. A to ani přes dodatečnou přizdívku příčkovkami 80 mm a vzduchovou mezeru 20 mm.
Současné požadavky jsou vyjádřeny součinitelem prostupu tepla U, u kterého stanovuje požadavky norma ČSN 73 0540-2 a to
hodnotu požadovanou 0,30 (W/m2.K) a
hodnotu doporučenou 0,25 (W/m2.K).
Stávající popsaná konstrukce z tvárnic CD 300 dosahuje hodnoty U = 1,3 až 1,4 a s uvážením přizdívky a vzduchové mezery 20 mm podle informativního výpočtu cca 0,6 (W/m2.K), což je hodnota podle uvedeného požadavku ČSN nevyhovující. Pro zlepšení tepelně–izolačních vlastností bude nutno zateplit obvodové stěny cca 8-10 cm polystyrenu nebo minerální vlny. Z touto izolací bude dosaženo součinitele prostupu tepla cca 0,25 (W/m2.K). Tepelně izolační vlastnosti obou materiálů jsou porovnatelné. Nevýhodou minerální vlny je vyšší cena.
Pro volbu oken je vhodné vybrat okna s trojitým zasklením. Jejich kvalitu z hlediska tepelných vlastností udává opět součinitel postupu tepla U. (W/m2.K). Z široké nabídky zvolíme proto okna s co nejnižším součinitelem s přihlédnutím k ceně.
.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB


Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk