Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.8.18 / dotaz č. 97633
Dobrý den, rád bych temperoval v zimním období chatu na cca 10°C. Chata je využívána od dubna do listopadu velmi často, v zimním období tak 1 až 2 víkendy v měsíci. Chtěli bychom instalovat tč vzduch/vzduch. Prosím o radu , jaký výkon tč. Bylo by používáno jen na temperaci. Chata je zděná, patrová, nepodsklepená, stěny př. tvárnice 30 cm, střecha izolovaná 16cm vata, půdorys 5,5x8,5 m., okna dřevěná, dvojsklo, nadm. v. 570 m. Topíme dřevem, kamna s výměníkem na 3 radiátory. Jaký by byl nárůst spotřeby el. energie, a fungovalo by tč v zimně, vzhledem k n.v. a zimním teplotám často okolo - 10 °C. Předem Vám děkuji za odb.
radu.
Vážený pane,
Pro přesné výkonové údaje tepelného čerpadla vzduch/vzduch je nutno provést výpočet tepelných ztrát vaší chaty.

Dle odborného odhadu má vaše chata pravděpodobnou tepelnou ztrátu v topném období cca 7 - 10 kW. Na vnitřní temperaci 10° C vaší chaty v topném období by mělo pravděpodobně postačit TČ vzduch/vzduch o jmen. tepelném výkonu cca 5 kW. Za předpokladu topného faktoru (COP) TČ vzduch/vzduch 3, by elektrická spotřeba TČ byla třetinová tj. 5 kW/3 = 1,7 kW.
TČ vzduch/vzduch je funkční i při venkovní teplotě - 10° C. Při nižších venkovních teplotách však topný faktor klesá a lze předpokládat, že při - 15° C a nižších teplotách efekt topného faktoru značně klesne a může nastat situace, že budete temperovat chatu pouze elektrickým topením.
Nutno si uvědomit, že TČ vzduch/vzduch umí temperovat jenom jednu místnost. Při temperování více místností je nutno rozvést teplý vzduch z TČ do dalších místností vzduchovým potrubím.