Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.8.18 / dotaz č. 97657
Dobrý den, jsme SVJ o 20 bytových jednotkách. Na základě připomínek jednoho vlastníka chceme nechat ověřit správnost nastavení koeficientů dle umístění místností pro rozúčtování tepla. Můžete nám doporučit na koho se máme obrátit? Rozúčtování nám provádí smluvní firma, která má své tabulky, předešlý výbor však nechal upravit koeficienty dle vlastních požadavků(nevím, zda oprávněné). Dále potřebujeme poradit, zda máme spravedlivě nastavené poměry základní a spotřební složky a možnosti tepelných úspor. Dům je zděný, rok kolaudace 1971. Děkuji.
Dobrý den, děkuji za vaše dotazy.

1/ Koeficienty pro přepočet "dílků" na indikátorech spotřeby tepla vychází především z typu a výkonu radiátoru. Měly by být nastavené tak, aby jeden dílek vynásobený daným koeficientem odpovídal vždy stejnému množství tepla na každém radiátoru v domě. Doporučuji řešit s firmou, která se specializuje na rozúčtování.

2/ Základní složka nákladů na vytápění v zúčtovací jednotce činí 30 % až 50 % - viz vyhl. 269/2015 Sb. Čím nižší je základní složka, tím více se platí za "změřené" teplo. To více motivuje k úsporám. Jako SVJ si můžete zvolit, jak vysoká bude základní složka (např. 45 %).

3/ Možnosti energetických úspor vám může podrobně vyčíslit energetický posudek, který následně můžete využít třeba i při žádosti o dotaci na zateplení nebo výměnu zdroje. Seznam zpracovatelů najdete zde:
https://www.mpo-efekt.cz/cz/energeticke-expertizy/seznam-energetickych-expertu
Orientačně (bez výpočtů návratnosti apod.) vám zdarma poradí v nejbližším středisku EKIS, kde si domluvíte schůzku a vezmete sebou dokumentaci domu.
https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS/

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný, EkoWATT

Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk