Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.9.18 / dotaz č. 97926
Dobrý den,
plánujeme dřevostavbu 120m2, bungalov, dřevěná okna a HS portál 3m. Firma na dřevostavby, kterou jsme oslovili nás od počátku směřuje na vytápění formou radiátorů. Podlahové topení nám rozmluvili. Zpočátku jsme to akceptovali, poté jsme trochu zkoumali internet a nyní již si nejsme tak jisti. Hledáme někoho kdo nám vysvětli a poradí co je vlastně lepší, co je dneska trend apod.
Vážená paní,
děkujeme za váš dotaz.

Podlahové topení se u běžných domů používá jako doplňkové, pro zvýšení komfortu. Jeho výkon je omezený, proto se u málo izolovaných domů musí doplňovat radiátory, aby zdroj tepla i ve velké zimě mohl dům vytopit. Podlahové topení je výborné do chodeb a koupelen, kde pak máte teplou podlahu (dlažbu). Nehodí se tam, kde hodně stojíte, třeba před kuchyňskou linku. Nedává se ani do ložnic, protože pod postelí stejně nefunguje. Pokud chcete mít koberce, pak ani tam se podlahové topení nehodí. Už při návrhu potřebujete znát rozmístění nábytku - nemá smysl ho dávat pod skříně pod.
V pasivním domě může být podlahové topení jediným zdrojem tepla, protože dům má velmi malou tepelnou ztrátu, kterou podlahovka stačí pokrýt celoročně.

Podlahové topení je vhodné, pokud je zdrojem tepla tepelné čerpadlo - to pak pracuje efektivněji.
Pokud je nutné podlahové topení kombinovat s radiátory, pak je zásadní správný návrh. Je-li zdrojem tepla kotel, můžete mít jeden okruh pro podlahovku a další okruhy pro radiátory. Pokud chcete použít tepelné čerpadlo, je vhodné navrhnout radiátory s nízkým teplotním spádem, aby tepelné čerpadlo nemuselo ohřívat topnou vodu na příliš vysokou teplotu (čím vyšší je výstupní teplota vody z tepelného čerpadla, tím více roste jeho spotřeba). Radiátory pak vycházejí větší. V každém případě je nutné, aby okruh podlahového topení měl vlastní regulaci, nezávislou na radiátorovém okruhu.

Podlahové topení je dražší, než radiátory. Zvyšuje ale komfort a při použití tepelného čerpadla může při správném návrhu významně zvýšit efektivitu vytápění.

Přejeme příjemné bydlení!
L. Bradnová, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Lenka Bradnová* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk