Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.9.18 / dotaz č. 98125
Dobrý den,

chtěl bych Vás poprosit o radu při převodu odběrného místa. Koupil jsme byt, ve kterém je nájemník. Tento nájemník má psány energie (elektřinu) psanou na sebe. Nicméně já jako nový majitel bytu s tímto nesouhlasím a chci aby bylo odběrné místo vedeno na mě. Nájemník ale není ochoten tuto změnu udělat (odmítá dát plnou moc i zajít na pobočku). Je nějaká možnost, abych změnu provedl i bez souhlasu nájemníka? Mohu dodat výpis z katastru nebo kupní smlouvu, která dokazuje že jsem novým majitelem bytu, případně jaké dokumenty by byly třeba?

Současně se chci zeptat jestli každý dodavatel elektřiny si postup o přepisu ( viz. můj problém) rozhoduje sám a nebo musí všichni postupovat stejně, tzn. jeden neřekne to musí to to a druhý zase ono?

Děkuji za odpověď
S přáním hezkého dne
Dobrý den,

přepis odběrného místa na jinou osobu si dodavatel elektřiny řeší individuálně, ale je vždy třeba mít souhlas stávajícího zákazníka, který smlouvu uzavřel. O přepis můžete žádat na základě kupní smlouvy nebo výpisu z katastru nemovitostí, dále je potřeba doložit stav měřidla. Součástí potřebných dokumentů je třeba mít souhlas stávajícího zákazníka. U některých dodavatelů stačí vaše čestné prohlášení, že stávající zákazník s tímto souhlasí. Záleží pak na dodavateli elektřiny zda svého zákazníka kontaktuje a potvrdí si jeho souhlas.

Doporučuji tedy kontaktovat konkrétního dodavatele elektřiny a zjistit jakým způsobem máte postupovat.


S pozdravem


Ing. Marcela Šafářová

Odpovídá:  Ing. Marcela Šafářová* - EKIS Brno DEK
Téma:  Elektřina
tisk