Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.9.18 / dotaz č. 98132
Dobrý den.
Mám tří podlažní dům o celkovém objemu cca 425 metrů krychlových.Budu přistavovat ještě dvě místnosti o objemu cca 110 metrů krychlových.Porovnejte prosím vytápění plynem a elektřinou. Domek je částečně zateplen 5cm polystyrénem. Okna mají rozměr 150x240cm,zdvojená šest kusů a dvakrát 150x100 cm
Děkuji
Hezký den,

při výpočtu použiji pouze empirické hodnoty, protože nemám k dispozici potřebný projekt domu a technické údaje nutné pro podrobný výpočet tepelných ztrát dle normy. Pro vaši lokalitu (pro výpočtovou venkovní teplotu -12°C, tes+3,6°C, vnitřní střední teplotu tis 19°C a pro 242 dnů vytápění) lze tedy provést srovnávací výpočet potřeby tepla a z toho vyplývající potřebu paliva a elektrické energie.

Budu předpokládat, že Váš dům o objemu 535 m3 má pro výše uvedené hodnoty tepelnou ztrátu 15 kW a z toho nám vyplývají následující hodnoty:

Roční potřeba tepla 23,1 MWh (83,1 GJ) a roční potřeba zemního plynu pro běžný plynový kotel je 3100 m3 v ceně cca 47 tisíc korun (pro kondenzační kotel je potřeba zem.plynu 2750 m3 vceně cca 42 tisíc korun)

Roční potřeba elektřiny pro el. přímotop je 23550 kWh v ceně cca 60 tisíc korun a pro akumulační vytápění 24 000 kWh v ceně cca 52 tisíc korun.

Roční potřeba elektřiny pro tepelné čerpadlo (včetně použití el. přímotopu při mrazech) 13 000 kWh v ceně cca 30 tisíc korun.

Z výše uvedeného je patrné, že nejméně peněz za rok na vytápění domu zaplatíte při použití tepelného čerpadla, ale musíte počítat s vyššími pořizovacími náklady.

Zlatá střední cesta je použít plynový kondenzační kotel a k tomu přizpůsobit otopnou soustavu. Doporučuji vám však nechat si od projektanta vytápění vypracovat projekt, který detailně určí jaký zdroj tepla zvolit. Vytápění domu může být případně v kombinaci s krbovými kamny na dřevo nebo na dřevěné pelety.

Je také potřebné počítat s ohřevem užitkové vody a zvolit vhodný způsob i s ohledem na zdroj tepla na vytápění domu.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce

Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm
Téma:  Vytápění
tisk