Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.9.18 / dotaz č. 98237
Dobrý den, potřeboval bych prosím poradit, jak se dá odstranit z topného systému větev,která se nepoužívá,jedná se o půdní podkroví,které se neobývá a ani to neplánujeme.Větev je samotížná a je tam čerpadlo pro případ nouze.Nahoře je otevřená expanzní nádoba, kterou chceme zaslepit a přejít na tlakovou expanzi. Celé toto má sloužit pro přípravu na automatický kotel a kombinovaný bojler.Děkuji vám předem za vaši za odpověď.
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Bez alespoň schematického výkresu otopné soustavy je těžké navrhnout konkrétní ekonomické řešení. Možnosti jsou následující:
Pokud větev otopného systému příliš nevadí, ponechat ji na místě. Odpojit topná tělesa a přívod vody a zpátečku zaslepit instalatérskými zátkami. Oběhové čerpadlo demontovat, nebo alespoň odpojit od přívodu el. energie.
Pokud by demontáž byla nutné bude nutno pozvat instalatérkou firmu s příslušným vybavením (autogen) a překážející větev demontovat.
Ze zmínky o samotížné větvi, záměně expanzní nádoby za tlakovou, plánované instalaci automatického kotle a kombinovaného boileru usuzuji na nezbytnou celkovou rekonstrukci otopné soustavy. Součástí rekonstrukce pak bude i odstranění zmíněné nevyužívané větve.

Ing. Jaroslav Winkler
Energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk