Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.10.18 / dotaz č. 99027
Dobry den,potreboval bych od vas radu.mam dvojpodlazni dum,kde spodni patro bude vytapeno teplovodnim podlahovym topenim.vrchni patro se bude vyuzivat prilezitostne pro navstev v prechodnem obdobi jaro a pozdni leto.topeni vrchniho patra budu resit primotopy.jde mi o zdroj vytapeni v dolnim patre.jeden topenar rika el.kotel.druhy TČ.nahradni zdroj tepla krbova vlozka-opet jeden topenar rika s teplovodnim vymenikem,druhy bez vymeniku..je mozno nejak propcitat naklady na stavbu a provoz topeni pri pouziti ruznych zdroju tepla? Tedy bud elkotel nebo TČ? Plyn nelze..dekuji.podklady dodám na vyžádání..v projektu je TČ..
Dobrý den,
Na webovém portálu www.tzb-info.cz je pro tento účel k dispozici vynikající aplikace, která umí stanovit a porovnat náklady nejen na vytápění budovy, podle různých zdrojů tepla (https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-tzb-info). Informace vyžadované pro výpočet lze dohledat v projektové dokumentaci budovy nebo v projektu vytápění.
V případě že se jedná o výstavbu nového domu, z toho dotazu to přímo nevyplývá, je nutné dodržet požadavky zákona č.406/2000 Sb., v platném znění na energetickou náročnost budov. A to znamená realizovat stavbu podle projektu, tedy s TČ.
Odpovídá:  Ing. Jiří Merhout - EKIS Most Středisko pro úspory energie
Téma:  Vytápění
tisk