Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.10.18 / dotaz č. 99148
Dobry den,chtel bych se prosim zeptat na skladbu podlahy.. v projektu mame na zakladni desce 17cm polystyren a pak 5.5cm anhydrit a 2cm naslapna vrstva.. Radeji bychom nedavali anhydrid kvuli mnozstvi vody a nasledne vlhkosti (prekladany dreveny strop, priznane tramy) a radeji pouzili OSB desky.. Je mozne reseni dat misto 5.5cm anhydritu 2x 25mm OSB desky krizem pripadne 3x 18mm?V koupelne by se dala extra hydroizolacni sterka. Nasledne podlaha na OSB by byla bud 22mm borovicova prkna nebo vinyl 10mm. Pripadne by slo pouzit desky rigips 12.5mm (2 nebo 3 vrstvy?) Podlahovy polystyren je Styrotherm plus 100.

Dekuji
Vážení, k Vašemu dotazu týkajícího se skladby podlahy Vám sdělujeme následující :
1/ Z Vašeho dotazu není zřejmých několik souvisejících skutečností a tak tyto budeme předpokládat následující, tj. bude se jednat o běžný RD s běžným zatížením podlahové konstrukce, o podlahovou konstrukci na terénu, s vrstvou hydroizolace na ŽB desce, bez uvažování podlahového vytápění apod.
2/ Za této situace, nevidíme zásadní překážku pro provedení tzv. suché podlahy namísto anhydridu, ve smyslu Vašeho dotazu. Tl. 170 mm v případě navrhovaného EPS Styrotherm Plus 100, je navržena cca v úrovni doporučených hodnot souč. prostupu tepla „U“ pro pasivní budovy. Zde jen předpokládáme, že cca v této úrovni jsou navrženy i ostatní konstrukce obálky objektu, aby tato byla z tepelnětechnického hlediska vyvážená.
3/ V případě skladby z desek OSB je dle nás možno volit buď 2x25mm nebo i 3x18mm, volit ovšem desky s drážkou po celém obvodu (4P+D), vždy s prošroubováním, s dilatační spárou mezi stěnou po obvodu apod. Z hlediska praktických zkušeností bychom doporučili volit EPS o něco pevnější tj. s pevností v tlaku 150 (např. Styrotherm Plus 150) a to vzhledem k jeho tloušťce 170 mm, i když Styrotherm Plus 100 je určen pro běžně zatížené podlahy. V případě skladby v koupelně dle nás vhodněji a bezpečněji - z hlediska dlouhodobé funkčnosti a životnosti - nechat klasickou skladbu s beton. potěrem. Když by jste se rozhodli přece jen zde pro OSB desky, tak použít desky OSB typu 3 do vlhkého prostředí, včetně řádného provedení všech dalších návazných vrstev ( hydroizol. stěrka, lepicí tmel, spárovací tmel).
4/ V případě desek od výrobce Rigips by se zřejmě jednalo o systémové podl. desky s označením Rigidur E20, či E25 (tl 20 nebo 25mm, sádrovláknité), či Rigistabil E25 tl. 25mm, sádrokartónové. V případě desek Rigistabil výrobce v mont. návodu uvádí jako vhodné použití 2x Rigistabil 12,5 s EPS 150 S (podobně příslušný mont. návod). V případě koupelny bychom i zde opět raději zvolili spíše klasickou skladbu s bet. mazaninou.
S pozdravem Ing. Pavel Svoboda, EKIS Olomouc
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda
Téma:  Ostatní
tisk