Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.10.18 / dotaz č. 99317
Dobrý den,
budu měnit klasické žebrové topení v koupelně za trubkové (žebříček). Chtěla bych proto vědět,jaké rozměry by mělo mít trubkové topeni, když klasické žebrové má rozměry 40×60×20cm (š×v×h) a je to 10 žeber.
Já bych si to i spočítala,jen nevím podle jakého vzorce.
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz.

Pro uvedený rozměr otopného článkového tělesa 400x600x200 mm přibližně odpovídá tepelný výkon 151 W/článek (při uvažování litinového tělesa a při teplotě otopné vody tm = 80°C). Celkový tepelný výkon tohoto otopného tělesa tedy vychází 1510 W.

Otopné žebříky mají obecně menší tepelné výkony než klasické deskové či článkové radiátory. Otopné žebříky se vyrábí v různém provedení (tvarech, velikostech a s tím spojených i rozdílných tepelných výkonech). Obecně zde uvedeme příklad: tepelný výkon žebříku 808 W při rozměru žebříku 600x1500 mm (šířka x výška) - jedná se o standardní provedení otopného žebříku. Jelikož neznáme prostorové možnosti osazení žebříku a Váš požadavek na tvarové řešení žebříku, nelze zde přesně uvést, jaký typ žebříku zvolit - zde bychom Vás odkázali na technické parametry jednolivých výrobců otopných žebříků.
Přejeme příjemný den a jsme s pozdravem.


Odpovídá:  Ing. Tereza Nováková* - EKIS Jičín DEK
Téma:  Vytápění
tisk