Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Mobilní aplikace: MOJE spotřeba

Tato webová aplikace pomáhá na osobní úrovni, zejména při konkrétních běžných činnostech lidí, sledovat a po realizaci nabízených možností úspor šetřit spotřebovávanou energii, srovnat si vývoj své spotřeby v čase a dle zájmu i s jinými uživateli. Vyčísluje také velikost vlivu různých činností na osobní úrovni (výpočty dílčí uhlíkové stopy) na klima a pomáhá jejich velikost u jednotlivých činností snižovat.
Tento šikovný pomocník umí přehledně prezentovat „spotřebu energie mého běžného života“ v oblastech, kde téměř každý může dosáhnout významných energetických úspor změnou využívaných zdrojů energie, technologií či zařízení, způsobů jejich provozu nebo vlastního chování. Obsah aplikace je proto zaměřen na konkrétní aktivity v oblastech: bydlení, doprava a životní styl. Kromě samotného vyčíslení spotřeby energie aplikace informuje o velikosti uhlíkové stopy jako jednoduchého vyjádření vlivu lidských činností spojených se spotřebou energie i dalších zdrojů na životní prostředí a zejména klima.
Součástí je znalostní sekce naplněná užitečnými radami a doporučeními, jak dosáhnout úspor energie, snížit spotřebu elektřiny, vody i dalších zdrojů. Mezi tématy tipů jsou např. možnosti a alternativní způsoby dopravy, využití obnovitelných zdrojů energie, efektivní provoz domácnosti a využívání domácích spotřebičů, nebo vliv dílčích aktivit životního stylu na individuální uhlíkovou stopu. Realizace těchto tipů umožňuje šetřit neobnovitelné zdroje energie a často přináší také finanční úspory.
Aplikace registrovaným uživatelům nabízí také funkce jako ukládání či sdílení svých výsledků, možnost srovnání s dalšími lidmi, zpětná vazba k dosaženým výsledkům - vyhodnocení ve vztahu k průměrné spotřebě a stopě.
Můžete ji používat přímo ve svém mobilním telefonu (optimalizované zobrazení i ovládání), tabletu, a samozřejmě na běžném počítači nebo i v chytré televizi přes webový prohlížeč na adrese www.mojeCO2.cz.
Rok vydání:  2017
Velikost:  2.2 MB
Zdroj:  CI2, o. p. s.
Stáhněte zde