Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

PROGRAM EFEKT II

1D Specifické a pilotní projekty

PODPROGRAM 1
Městská část, Obec, příspěvková organizace zřízená obcí či městskou částí, obchodní korporace se 100% podílem obce či městské části
5000
50

Popis podporovaných aktivit

Předmětem dotace je příprava a realizace modernizace systému soustavy veřejného osvětlení v kombinaci s inovativními technologickými prvky pro širší městskou infrastrukturu. Opatření by měla cílit především na snižování energetické náročnosti soustavy veřejného osvětlení, zvyšování účinnosti svítidel, vhodnou volbu světelných zdrojů, s přidanou hodnotou využívání inovativních technologických prvků.

Příklady uznatelných opatření:

  • rekonstrukce a modernizace soustavy veřejného osvětlení,
  • modernizace světelných zdrojů, svítidel a optimálního prostorového uspořádání a využití světelných míst,
  • regulace světelného toku a zrovnoměrnění odběru proudů v jednotlivých fázích provozu soustavy veřejného osvětlení,
  • automatizace, optimalizace řízení a monitorování provozu soustav veřejného osvětlení s cílem snížení spotřeby energie,
  • související opatření umožňující budoucí zapojení soustav veřejného osvětlení do širší městské infrastruktury instalací inovativních technologických prvků, které mají pozitivní vliv na rozvoj, například v podobě optimalizace využití energie, instalace prvků inteligentní dopravy a její optimalizaci a dalších prvků.

  • Dobíjecí stanice pro elektromobily, dobíjecí stanice pro kola, bezdrátové nabíjení/USB, kamery, interkom/SOS tlačítka, rozhlas s reproduktorem, senzory, radary, informační panely, signalizace stavu, komunikační hot-spoty a pod.


    Je to iInvestiční dotace, dvouletá. Dotace na veřejné osvětlení nespadá do režimu de-minimis. Parametry, indikátory a další podmínky dotace jsou uvedeny ve výzvě.