Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.10.18 / dotaz č. 100797
Dobrý den, plánuji výstavbu přízemního rodinného domu (16x12m) se třemi bytovými jednotkami á 50 m2 a řeším, zda je možné vytápění a ohřev vody zajistit výhradně elektrickou energií z rozvodné sítě. Prostudováním zdejších zodpovězených dotazů jsem došel k názoru, že splnění požadavku na celkovou primární neobnovitelnou energii je v případě velmi dobře tepelně izolované stavby (celková tepelná ztráta objektu svépomocí orientačně spočtena na 3,5kW) osazené rekuperační větrací jednotkou (v mém případě budou tři - jedna pro každou bytovou jednotku) při elektrickém vytápění (12x přímotop á max. 300W) dosažitelné, avšak i při ohřevu vody (3x elektrický bojler) již zcela určitě nikoli. Je můj názor správný ? Opravdu to chápu správně, že se neobejdu bez investice do TČ/SO/FV řádově 500tis Kč ? Předem děkuji za odpověď a zdravím.
Dobrý den,
k žádosti o stavební povolení/ohlášení stavby je nutné stavebnímu úřadu doložit průkaz energetické náročnosti budovy, kde z jedním ukazatelů je neobnovitelná primární energie.
Elektrická energie má bohužel vysoký konverzní faktor, díky kterému není možné objekt vytápět a ohřívat teplou vodu pouze elektrickou energií ze sítě.
V případě, že byste chtěl využívat elektrickou energii pro vytápění a ohřev teplé vody, tak je další možností (kromě těch, co jste v dotazu zmínil) instalace krbových kamen, které budou umístěny v takovém místě, aby byly schopny pokrýt zhruba 70% tepelných ztrát každého bytu, což by v případě jednopodlažního bytu s hlavní obytnou místností (obývací pokoj + kuchyň + jídelna) bylo reálné, případně je možné vytvořit teplovzdušné rozvody z krbových kamen do jednotlivých místností. Tím se zmenší podíl elektrické energie na pokrytí tepelných ztrát objektu.

Pro případ instalace nějakého zdroje s využitím obnovitelných zdrojů energie (např. fotovoltaické panely, solární kolektory), je možné získat dotaci a cena opatření se tím sníží.

S přáním hezkého dne
Středisko EKIS Trutnov
Odpovídá:  Ing. Ctibor Hůlka* - EKIS Trutnov DEK tisk