Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.11.18 / dotaz č. 101433
Dobrý den,
jsem v pokročilé fázi zpracování projektu NED a řeším celkovou koncepci větrání, topení a ohřevu TUV. Jedná se bungalov ve tvaru T 154m2, orientace hlavních prosklených ploch JJZ, předokenní rolety, podlahové vodní topení REHAU,tepelné ztráty 3,6kW obálkou + 1,5kW větráním. Zámyslem je použít Nilan Compact+9EK pro vše tj. vytápění, ohřev TUV, větrání a do jisté míry i chlazení. Chtěl bych se zeptat jak se budou počítat jednotlivé části Nilan Compactu tj. větrání, pasivní rekuperace, aktivní rekuperace, chlazení, elektrokotel EK9 v jednotce a ohřev TUV pro PENB a případně na dotaci B0 (150tis.), a zda na ně vůbec dostanu. V případě že ne, co budu minimalně muset doplnit (např. tepelne trubice, TČ, fotovoltaiku),abych splnil.



Dobrý den,
pro dosažení dotace z programu Nová zelená úsporám je nutné splnit několik podmínek. Vedle vhodné orientace ke světovým stranám a dostatečného zateplení budovy, je to zejména dosažení předepsané hladiny neobnovitelné primární energie; parametry jednotlivých konstrukcí na obálce budovy a ochrana proti letnímu přehřívání. Předepsané je rovněž nucené větrání s rekuperací a dosažení neprůvzdušnosti budovy.
Zda má konkrétně Váš dům šanci na dotaci dosáhnout nelze bez bližší znalosti projektu říci. Doporučuji navštívit osobně některé z konzultačních středisek EKIS, kde lze dům zkonzultovat přímo nad projektem.
Seznam středisek naleznete zde: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS

Pro podání žádosti pak budete potřebovat projektovou dokumentaci a energetické vyhodnocení, které potvrdí, že jsou předepsané parametry splněny. Energetické hodnocení je vhodné zpracovat jíž v projektové fázi, neboť při případných úpravách bude jednodušší tyto změny zapracovat. To se týká jak stavební části projektu, tak zdrojů energie.

Způsob započítání aktivní a pasivní rekuperace, elektrokotle, chlazení apod. v PENB Vám sdělí energetický specialista, který bude průkaz energetické náročnosti budovy zpracovávat.

Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk