Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.11.18 / dotaz č. 101454
Dobrý den,

Mohou čerpat dotace z programu Nová zelená úsporám, když již máme kotekl Ekoefekt 24Kw, který jsme pořídili z vlastních zdrojů v roce 2005.
Popřípadě kdo by nám poradil s financováním tepelného čerpadla a propočtem energetické náročnosti našeho domu, který je postaven převážně z kamene a sílou zdi kolem 50 cm.
Děkuji.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o poradenství.

Stávající kotel Ekoefekt 24 kW, který byl vyráběn v roce 2005, je dle telefonického sdělení technického oddělení výrobce zařazen do 3.emisní třídy, výrobcem schváleným palivem je hnědé uhlí ořech II, 5-25 mm.
V dotačním programu NZÚ se v Závazných pokynech pro žadatele a příjemce v rámci 3.výzvy k podávání žádostí účinné od 15.10.2018 se uvádí:
Podoblasti podpory C.1 a C.2 – Výměna zdrojů tepla je podporována výměna kotlů na pevná paliva, nedosahujících parametrů pro 3.třídu dle ČSN EN 303-5:2013 Kotle pro ústřední vytápění.
Podpora je tedy poskytována pouze na výměnu stávajících kotlů zařazených v 1. nebo v 2.emisní třídě. Doporučuji Vám ještě ověřit, v jaké emisní třídě kotel je podle dokumentace, kterou ke kotli máte, nebo si tento údaj u výrobce vyžádat písemně.
Obdobná pravidla jsou i pro kotlíkovou dotaci, pro jistotu doporučuji sledovat pravidla chystané třetí výzvy. Pokud by kotel přece jen ve 2.třídě byl, byla by škoda o dotaci nepožádat.
Orientační propočet energetické náročnosti Vašeho domu můžeme zpracovat v našem poradenském a konzultačním středisku. Na stránkách www.eccb.cz v záložce „pro veřejnost – služby – energetický průkaz ECČB“ naleznete veškeré informace týkající se této služby. Je zde uvedeno, jaké podklady jsou pro výpočet potřebné. Z výsledku lze poznat, jak velké tepelné čerpadlo by pro Váš dům bylo vhodné, resp. jeho potřebný výkon. Dále v následné bezplatné poradě i doporučení ohledně možných úprav zateplení, které by se vyplatily a měly smysl s ohledem na možné varianty tepelných čerpadel (vzduch – voda, země - voda), ohřevu teplé vody čerpadlem apod.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice