Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.11.18 / dotaz č. 101488
Dobrý den, rekontruujeme dům u Kyjova a potřebovali bychom poradit, zda se v našem případě vyplatí zapojit se do NOVÉ ZELENÉ ÚSPORÁM - komplet výměna dveří a oken - realizace koncem listopadu + zateplení (zatím není naplánováno). Potřebovali bychom poradit jak zateplit, abychom získali dotaci a zároveň poradit, zda má vůbec smysl do zelené úsporám jít - zda se vyplatí. Mohl by se někdo přijet podívat na místo a poradit nám?

Díky moc za odpověď.
Dobrý den,
s ohledem na nové podmínky stanovené od 15.10.2018 se dotace z programu Nová zelená úsporám vyplatí každému, kdo je schopen najít na domě úsporu ve výši nejméně 20 % měrné potřeby tepla na vytápění a současně je schopen respektovat základní požadavky programu, tedy zejména skutečnost, že navržená (prováděná) opatření plní pro laika možná trochu zvýšené požadavky na tepelně izolační vlastnosti (přesně - pro základní dotaci, tzv. kategorii A.0. je nutno na upravovaných konstrukcích dosáhnout hodnoty součinitele prostupu tepla na vytápění nejvýše 90 % z normových doporučených hodnot). Nově jsou také prakticky eliminovány vícenáklady - tedy náklady na pořízení projektové dokumentace a energetického hodnocení - protože tyto jsou podporovány paušální částkou ve výši 25 000,- Kč, což z praxe na pořízení uvedených dokumentů dostačuje.
Konkrétně k Vašemu domu:
1) Výměna oken a dveří + zateplení (předpokládám, že máte na mysli obvodové stěny) jsou opatření, které splní podmínku úspory min. 20 %.
2) Neznáme parametry Vašich oken a dveří, přičemž je důvodná obava, že je již máte objednané ... zjednodušeně je možné říci, že pro základní dotaci musí mít izolační trojsklo.
3) Následně je možné definovat tloušťku zateplení a případně zateplení dalších konstrukcí.
V rámci služeb našeho konzultačního střediska nemáme možnost provádět konzultaci in situ, nicméně pro základní informace to vesměs není nezbytně nutné a můžeme konzultovat Váš RD přímo v našem středisku na adrese Nám. 24. dubna 1806 ve Veselí nad Moravou. Nabízím Vám volný termín v pondělí 12.11. v 16.30 hodin - prosím o potvrzení emailem nebo telefonicky, stejně tak v případě domluvy jiného času nebo termínu.
Na schůzku je vhodné s sebou vzít jakékoliv (staré) plány domu, fotky domu (např. zaslat emailem nebo na USB disku) a ve Vašem případě také cenovou nabídku nebo smlouvu o dílo na okna a dveře.
Konzultace je zdarma a nezávazná.
Pokud je konzultace oken a dveří urgentní, ozvěte se mi telefonicky nebo pošlete cenovou nabídku emailem.