Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.11.18 / dotaz č. 101665
Dobrý den,

ráda bych se informovala, zda firma, která provádí zateplení našeho domu, dodržuje technologický postup. Zateplování provádí za nevhodných klimatických podmínek (déšť, sníh i mráz). Zeď není kryta plachtou. Výsledkem je promáčená zeď včetně nasáklé minerální vaty (tu lepí nad sokl, jinak polystyren). Vypadá, že to zatím trápí jenom mě - výbor společenství i stavební dozor zatím nijak nereagují. Zeď prý za den vyschne a teploty pod nulou nevadí (lepidlo je do -7).
Nerada bych se dočkala toho, že v bytech se po určité době objeví plíseň, protože vlhkost po zateplení nebude mít kam unikat.Obávám se toho, že firma nám pak sdělí, že je to způsobené nedostatečným větráním a případnou reklamaci nebude chtít uznat.


Dobrý den a děkuji za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.
Technologický postup montáže tepelné izolace uvedený ve Vašem dotazu považuji za nevhodný. Promočená zeď opravdu za nějaký čas vyschne, ale je tu nebezpečí že vlhkost z mokré izolace se uzavře do konstrukce stěny. Odvod vlhkosti do venkovního prostoru bude ztížen dokončovacími povrchovými vrstvami. Hrozí proto nebezpečí prostupu vlhkosti do vlastní stěny a tím do prostoru bytu. Polystyren má sice nízkou nasákavost, ale při montáži je nežádoucí povrchová dešťová voda, případně sníh.
Zcela nežádoucí je použití mokré minerální vaty, která na rozdíl od polystyrénu, je velmi nasákavá. Mokrá minerální vata zcela ztrácí požadované izolační vlastnosti. A ve větší míře se opakuje problém s únikem vlhkosti do materiálu stěny a tím i do bytu
Požadavky na skladování jsou uvedeny v návodu k montáži, kde je zdůrazněna ochrana izolace před navlhnutím.
Aby izolační materiály měly požadované tepelně-izolační vlastnosti, je nutné je používat v suchém stavu podle doporučení výrobců. Při montáži by měl na dodržení technologického postupu dohlédnout stavební dozor.

Ing. Jaroslav Winkler
Energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk