Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.12.18 / dotaz č. 102221
Dobrý den,
chci se zeptat, zda je nutné zpracovávat průkaz ENB pro přístavbu fotbalových kabin, které nebudou celoročně užívány. Energeticky vztažná plocha je větší než 50 m2. Užívání bude pouze v době fotbalové sezóny tj. březen-červen, září-listopad a to pouze o víkendech. Uvažuje se pouze s el. přímotopy a el. zásobníkovými ohřívači. Jde mi o to, že nemohu k objektu přiřadit odpovídající profil užívání a pouze s elekřinou samozřejmě nevyhovím požadavku na neobn. prim. energii.
Vážený pane kolego,
povinnost zpracovat PENB platí i pro přístavbu, viz §7 zákona 406/2000 Sb. Pokud je investorem obec nebo jiný veřejný subjekt („orgán veřejné moci“), pak musíte splnit i požadavky na energetickou náročnost budovy s téměř nulovou spotřebou energie.

Při výpočtu si samozřejmě můžete vytvořit vlastní profil užívání budovy, který bude odpovídat reálnému provozu.

Ve vašem případě bude zřejmě ekonomicky neefektivní tyto požadavky splnit. Proto můžete s souladu s §7 odst. 5 písm. f) doložit energetickým auditem, že to není technicky nebo ekonomicky vhodné s ohledem na životnost budovy a její provozní účely. Zpracování auditu bude pro investora zřejmě řádově levnější, než investovat do zateplení či do zdroje tepla s nízkou spotřebou primární energie.

To znamená, že zpracujete audit i PENB, který již nemusí prokázat splnění požadavků zákona.
Upozorňujeme, že jde o názor energetické poradny, požadavky zákona je oprávněn vykládat pouze soud (nikoli poradna nebo SEI nabo kdokoli jiný).

S pozdravem
K. Srdečný, Jan Truxa.