Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.1.19 / dotaz č. 102339
Dobrý den, potřebuji poradit: jako firma sídlíme v kanceláři asi 100 m2 (3 místnosti), jsme u E.ONu elektřina i zemní plyn na topení, zdá se mi už několik let, že platíme docela dost a teď se má elektřina ještě zdražovat. Z našeho posledního vyúčtování za elektřinu jsme platili: 05/2017-05/2018, dodané množství elektřiny: 3,642 MWh (za osvětlení, počítače a nějaké tiskárny apod.), stálý plat: 112,82 Kč/kWh, VT 4,37 Kč/kWh, sazba C02d, jistič 1x25 A, celkem za elektřinu: cca 17.500,- Kč bez DPH. Za zemní plyn: celková spotřeba ZP 10,566 MWh, stálý plat: 264,93 Kč/měsíc, spotřeba: 1,09 Kč/kWh, celkem za plyn a související služby: cca 15.000,- Kč + DPH.
Co na to říkáte? Je tato spotřeba plus minus odpovídající nebo bychom mohli více šetřit?
Kdybychom přešli k jinému dodavateli, byla by úspora výrazná? Kolik asi? Je možné přejít ihned nebo jen 1x za rok?
Děkuji Vám mnohokrát za Vaši odpověď!
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti na něj uvádím následující:
Vaše vyúčtování doporučuji zadat do cenového kalkulátoru ERÚ (http://www.eru.cz/cs/srovnani-nabidek-elektriny). Je zapotřebí zadat vstupní údaje jako je účetní období, typ odběru, území, na kterém je odběr realizován, hodnotu hlavního jističe, dodavatele el. energie a Váš sjednaný produkt (ten z Vašeho dotazu není patrný). Tato kalkulačka je sestavena z dodavatelů s celostátní působností.
Výše uvedená kalkulačka Vám nabídne srovnání všech dodavatelů vč. cenových rozdílů. Dále máte možnost zjistit si meziroční změnu platby a detail výpočtu platby.
Pokud nebudete s cenou spokojena, máte možnost odstoupit od smlouvy z důvodu změny ceny dodavatele.
Obdobně lze postupovat i u cen plynu na TZB-info.
S pozdravem,
Ing. Josef Šťastný
energetický poradce ECČB