Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.1.19 / dotaz č. 102440
Dobrý den,

rád bych se zeptal ohledně plombování fotovoltaické elektrárny po revizi. Mám fotovoltaickou elektránu z roku 2010 na střeše rodinného domu o výkonu myslím 5 kWp. Mám povinnost periodických revizí a budu revizi poptávat tento rok. A zároveň řeším, že bych chtěl využít přebytky (ze zeleného bonusu) a to tak, že bych přebytky používbal na ohřev teplé užitkové vody, tj. budu potřebovat, aby mi elektromontážní firma nabídla vhodné řešení a firmu kterou jsem oslovil jako první, tak prý bude chtít vidět to co přesně mám v FVE elektrárně – tato firma bude chtít proměřit současné komponenty a kabely a to za účelem instalace nádrže=abych elektřinu spotřebovával v kotli na TUV.

Mám dotaz na povinnost mít zaplombovány jednotlivé části FVE. Nyní mám zaplombovaný v přízemí rodinného domu čtyřkvadrátový elektroměr (s plombami na skříni se 4Q elektroměrem se nic dělat nebude, aspoň doufám). A kromě toho mám na půdě skříň značky Henschel MI kde je mj. i elektroměr ze kterého odečítám svorkovou výrobu elektřiny – tato půdní skříň nebyla zaplombována tehdy když mi FVE dodali (a dostal jsem vstupní revizi), tuto půdní skříň (na moji prosbu, protože na půdě mi pan obkladač chodil řezat obklady, kterými mi obkládal v interiéru a já chtěl mít klidné spaní pokud by byl příliš zvědavý) jaksi zaplomboval revizní technik při minulé periodické revizi – bohužel už zemřel, tudíž letošní revizi si musím zajistit u někoho jiného. Inventor zaplombovaný není, aspoň žádné plomby nevidím. A ani jednotlivé FV-panely na střeše (=namontované na střešních taškách) také nejsou zaplombovány.

Moje konkrétní dotazy:

a)jestli někde mi chybí plomby (u FV-panelů, inventoru nebo ještě někde, ale už mě nic nenapadá). Zejména mě zajímá, jestli půdní skříň Henschel (ve které není čtyřkvadrátový elektroměr, ale pouze elektroměr značky BME 32-11), jestli je nutné ji nechat revizním technikem po revizi. Byl bych rád, kdyby plomba nebyla nutná, tak aby elektromontážní firmy si proměřili to co bude potřeba k instalaci kotle na ohřev TUV.

b)A také bych se chtěl zeptat jestli elektroměr značky BME 32-11 (umístěný v půdní skříni Henschel) musím nechat nějak revidovat, zkoušet nebo proměřovat nebo něco s ním dělat (i když už mi fantazie došla co ještě bych měl dělat) – rok výroby tohoto elektroměru nevím, nevidím na něm žádné datum (výroby) atp.. Tento elektroměr používám na odečet svorkové výroby elektřiny-kvůli zelenému bonusu.

c) A nakonec bych se rád zeptal, jestli po naistalování ohřevu TUV elektřinou z fotovoltaické elektrárny, jestli je nutná revize fotovoltaické elektrárny (tj. připojení do ohřevu by nešlo přes 4Q elektroměr, ale šlo napřímo z FVE elektrárny), a pokud je nutná revize, tak jestli periodická nebo vstupní. A jestli budu muset nechat revidovat a případně nechat zaplombovat také nádrž na ohřev TUV napojenou na FVE elektrárnu – mluvím např. o nádrži od DZD Dražice na třebas 200 litrů.

Děkuji a přeji vše dobré.
Vážený pane,
děkuji za vaše dotazy.

Pokud vaše FVE funguje v režimu zelených bonusů, pak připojení dalšího spotřebiče (ohřívač vody) nemá na její provoz žádný vliv. Není důvod zasahovat do elektroměrů, resp. do jejich plomb. Pokud by bylo nutné s elektroměrem manipulovat, musíte si s distributorem (E.ON, ČEZ, PRE) dohodnout přítomnost jejich technika.

k vašim dotazům:
a) plombování komponent FVE není nutné a žádná vyhláška ho nevyžaduje.
b) elektroměr pro měření svorkové výroby, protože se podle něho vyplácí zelené bonusy, jde o tzv. stanovené měřidlo. Musí být instalovaný osobou registrovanou u Českého metrologického institutu (ČMI) a měl by mít mít certifikaci a musí být ověřen. To se prokazuje plombou nebo nálepkou ČMI. Takovýto elektroměr se musí jednou za 16 let (u některých typů jednou z 12 let) ověřit. V praxi se prostě vymění za jiný, protože nemůžete měsíc provozovat FVE bez měření a čekat na výsledky za zkušebny.
c) viz výše - připojení spotřebiče nemá na FVE žádný vliv, nijak se do ní nezasahuje, proto není nutná ani revize. Pokud by se jakkoli do FVE zasahovalo, je třeba tento zásah předjednat s distributorem a po změně nechat tuto změnu schválit u distributora, případně u ERÚ.

Přeji bezproblémový provoz FVE!
K. Srdečný