Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.1.19 / dotaz č. 102586
Dobrý den, plánuji začít stavět, ale váhám jakou technologii zvolit pro vytápění. Rozhoduji se mezi plynem, který bych musel dotáhnout cca 3Om k pozemku nebo tepelným čerpadlem. Plus bych chtěl do domu přidat i krb nebo krbová kamna.
Možná bych si k tomu potřeboval prvně asi víc načíst ale prvně bych asi potřeboval nasměrovat na jaké parametry se dívat a také bych rád slyšel názor odborníka.
Dobrý den,
jedním z důležitých parametrů je, jak energeticky náročný dům plánujete, kde bude stát, jak bude veliký, jakou technologii výstavby uvažujete,.... Plyn i TČ jsou prakticky dobrou volbou-každé má své výhody a nevýhody. např.: U plynu je výhoda vcelku nízká cena. U TČ je výhoda nížší sazba elektrické energie pro celý dům.

Krb či krbová kamna slouží většinou jako doplňkový-příležitostný zdroj. důležité je zajistit samostatný přísun spalinového vzduchu. Asi by stálo za zamyšlení možnost využití dotace z programu Nová zelená úsporám pro pasivní dům B.1 (300 tis Kč), B.2 (450 tis Kč) nebo nízkoenergetický B.0 (150 tis Kč)

Pokud již máte projektovou dokumentaci nebo alespoň architektonickou studii a budete chtít vidět exaktní porovnání, tak si nechte zpracovat energetickou studii.

S pozdravem
Jiří Tencar
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Jiří Tencar - EKIS Praha Ecoten tisk