Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.1.19 / dotaz č. 102688
Dobrý den,
Bylo by možné získat nějaké informace, rady, zkušenosti ohledně fotovoltaické elektrárny pro RD? Bydlíme v Kaplici, okr. Č. K. a uvažujeme o investici do fotovoltaické El. Jedná se o dvougenerační RD s orientaci klasické sedlové střechy na jih. Naše roční spotřeba činí cca 5 MWh. Rádi bychom využili možnosti dotace Zelená úsporám. Pro naše potřeby by bylo výhodne získat i rezervu pro případ výpadku el. en. instalací baterií.
Jedna se o vyšší investici, nabídek na trhu a možnosti řešení je několik a já bych se nerad pustil do něčeho bez dostatku informací.
Děkuji předem za vaší odpověď.
Děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti na něj uvádím následující:
Malou střešní elektrárnu o maximálním výkonu 10 kWp si můžete doma instalovat bez licence, jedná se o tzv. mikrozdroj.
Mikrozdroj je definován jako výrobna určená pro paralelní provoz s distribuční soustavou nízkého napětí. Omezení je ve jmenovitém proudu do 16 A na fázi ve střídavé straně. Též by měla být dodržena nulová dodávka elektřiny do distribuční soustavy.
Postup připojení je následující: žadatel na vlastní náklady nechá změnit impedanci v místě připojení dle ČSN 33 1500. Limitní impedance pro zdroj do 16 A na fázi Zvz je 0,47 Ohmu pro zdroj od 10 A na fázi je Zvz 0,75 Ohmu.
Potom je nutné podat žádost k distributorovi (ve Vašem případě E.ON distribuce na formuláři DZZ). Po kladném vyjádření distributora je možné začít s výběrem dodavatele FV elektrárny.
Náležitosti příslušející k žádosti o připojení mikrozdroje jsou dány ve sbírce zákonů č. 16/2016 Sb.
Pro Vás doporučuji výkon FV elektrárny 3 – 5 kWp. Z dotačního programu NZÚ se jedná o podoblast podpory C 3.4 – FV systém bez akumulace el. energie s tepelným využitím přebytků a celkovým využitelným ziskem ≥ 1700kWh/r.
Dotace v tomto případě může být 55 000 + 5000 Kč.
V případě akumulace do baterií se jedná o C 3.5 – C 3.7. Dodavatel musí mít oprávnění k montáži FV systémů, tj. podmínka dotace na NZÚ. Doporučuji se podrobně seznámit s podmínkami NZÚ.
Cena FV bez baterií s výkonem 3 kWp je cca 120 – 150 000 Kč., v případě systému s bateriemi bude cena o 70 – 85 % vyšší.

S pozdravem Ing. Josef Šťastný