Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.1.19 / dotaz č. 102919
Dobrý den,

Mám velice obecný dotaz. Bydlím v rodinném domě o třech nadzemních podlažích pětičlenné domácnosti je vytápěn plynovým kondenzačním kotlem. Celkové náklady na vytápění a spotřebu energie jsou 50000 rocne. Chtěl bych od vás poradit, na základě jakých kritérií si vybrat technologii za účelem snížení nákladů a uhlíkové stopy objektu. Podle mého průzkumu se nabízí několik alternativ- tepelné čerpadlo, solární panely s ohřevem vody, solární panely s akumulátorem na co bych se měl soustředit při výběru nejefektivnější technologie?

Diky.
Dobrý den,
možností, jak snížit náklady na provoz domu, zejména na vytápění, je několik.
Na prvním místě bych doporučil se zamyslet nad možnostmi snížení tepelné ztráty objektu. Tedy možností zateplení (fasády, střechy, podlahy), výměny či repase oken apod. Efektivní a poměrně levným řešením může být např. zateplení podlahy půdy. Čím komplexnější rozsah zateplení, tím lépe.
Snížením tepelné ztráty, resp. potřeby tepla na vytápění docílíte kromě nižších účtů za topení také vyšší uživatelský komfort a odstranění případných problémů s tepelnými mosty, které se mohou projevovat např. vznikem plísní v rozích místnoustí, kolem oken apod.

Druhou možností, jak snížit náklady jsou úpravy na straně technologií. Tedy využití provozně levnějšího zdroje tepla, než je současný systém.
Mezi nejlevnější alternativy patří topení dřevem. S tím je však spojená nutnost obsluhy kotle, sklad paliva atd.
Dále k provozně levnějším zdrojům oproti zemnímu plynu bez nutnosti každodenní obsluhy patří tepelné čerpadlo, případně kotel na pelety (zde však stále platí nutnost skladu paliva).

Dalšími možnostmi snížení účtů za provoz domu, je zachování stávajícího zdroje tepla a doplnění solárního systému, termického nebo fotovoltaického.
Termický systém v rodinném domě pokryje ze značné části přípravu teplé vody. Fotovoltaický systém (FVE) dodává elektrickou energii do celého domu, úsporu tvoří především elektřina, kterou díky FVE nemusíte odebrat z rozvodné sítě.
Z ekonomického hlediska v kombinaci se stávajícím zdrojem zřejmě vyjde lépe systém fotovoltaický. Nicméně je třeba počítat s ekonomickou návratností blížící se životnosti systému.

Na některé úpravy je také možné žádat dotaci z programu Nová zelená úsporám. Zejména na zateplení domu a na solární systémy.
Pro podrobnější informace doporučuji navštívit některé ze středisek EKIS na osobní konzultaci https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS



Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk