Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.1.19 / dotaz č. 103002
Dobrý den,

dostal jsem na Vás kontakt a moc rád bych Vás požádal o Váš orientační názor na způsob vytápění domu, který budeme stavět. Vím, že takovýchto dotazů dostáváte spoustu, snažil jsem se proto níže uvést potřebné údaje a stačí mi opravdu jen Váš orientační rychlý názor, MOC VÁM DĚKUJI. Popř. Vám budu vděčný pokud mě odkážete na někoho kdo by mi mohl na toto dát svůj názor.

Rozhodujeme se mezi tepelným čerpadlem a el. kotlem, plyn není možné připojit. Je nám jasné, že vstupní investice na čerpadlo je výrazně vyšší, ale z dlohodobého hlediska se může nákladově původní vklad dorovnávat s el. kotlem.

Bude se jednat o:

- zděnou stavbu s přízemím a podkrovím
- zastavěná plocha 79 m2, užitná plocha přízemí 68 m2, podkroví 62 m2, výška stropů 2,5 m
- hlavní orientace domu jižní (v přízemí 3 x francouzské dveře), plastová okna s trojsklem, předokenní žaluzie, podlaha vinyl a částečně dlažba
- podlahové vytápění, krb nebude, rekuperace nebude, spíše běžné větrání nebo nějaké průduchy
- vytápět chceme běžně (21-22 °C ?)
- jedná se o Dobříš (Střední Čechy), okraj obce, rekreační lokalita, svah jižní, cca 400 m.n.m.
- dům bohužel nemůže být zateplen, přesáhla by se dovolená zastavěná plocha, bude se tedy stavět z Ytongu - obvodové stěny - tepelnězolační tvárnice LAMBDA YQ šíře 375 mm

Děkuji Vám a pěkný den

Popř. Vás ještě poprosím o doporučení pro dům vzhledem k absenci zateplení (nejen z hlediska vytápění, ale i udržování příznivého klima a vzduchu i v letním horkém období)

moc děkuji


Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

K uvedenému dotazu je nutné zmínit, že Váš rodinný dům pokud by byl vytápěn pouze elektrickým kotlem, nesplnil by požadavky vyhlášky 78/2013 Sb. na maximální požadavek neobnovitelné primární energie v domě, který nesmí přesánout kategorii C (úsporné). Obecně lze elektrický kotel kombinovat s krbem a tím dosáhnout požadovaných hodnot.
Z tohoto vyplývá, že instalace tepelného čerpadla je vhodná varianta pro vytápění objektu. V budoucnu ho lze efektivně kombinovat s insatalací fotovoltaického systému, který by výhodně využil potenciál solární energie.

Pokud budete chtít vše můžete osobně probrat v našem středisku v provozních hodinách nebo po předchozí telefonické domluvě.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna
Téma:  Vytápění
tisk