Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.2.19 / dotaz č. 103256
Dobrý den,
máme v plánu si postavit nízkoenergetický dům (máme již vypracovanou studii a nyní vybíráme stavební firmu)
Váháme mezi stropním nebo podlahovým vytápěním.
Řešíte na Vaší pobočce i tento druh dotazu?

Předem děkuji za odpověď,
S pozdravem,
Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz.

Při výběru systému podlahového nebo stropního vytápění záleží na zdroji energie a na zvolené technologii. Tedy zda se vytápí rozvodem teplé vody nebo elektrickými rohožemi. Volba systému a technologie zároveň ovlivňuje materiálové řešení stropní konstrukce a skladby podlahy. Výběr nejvhodnějšího řešení by měl být konzultován s vaším architektem či projektantem, aby splnil vaše konkrétní požadavky a očekávání.

Při správné realizaci a nastavení se dá říci, že jsou oba systémy vytápění rovnocenné, avšak realizací podlahového vytápění je násobně více a stavební firmy mají s tímto systémem více zkušeností. Pro vytápění nízkoenergetického rodinného domu bych tedy spíše volil podlahové vytápění, zhotovené odbornou firmou s dobrými referencemi. U podlahového vytápění je však nutné předem myslet na rozmístění nábytku a volbě materiálu nášlapné vrstvy podlahy.

Pro více informací doporučuji následující článek, který podrobně popisuje rozdíly mezi podlahovým a stropním vytápěním a jejich výhody a nevýhody: https://vytapeni.tzb-info.cz/vytapime-elektrinou/18083-vytapeni-podlahove-nebo-stropni
Odpovídá:  Ing. Jan Veleba* - EKIS Praha, Seven tisk