Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.2.19 / dotaz č. 103433
Dobrý den,

máme novostavbu patrového, energeticky úsporného domu s vytápěnou plochou cca 120 m2. Větrání pasivní jednotkou rekuperace s dohřevem. Hlavní vytápění zabezpečují topné kabely zalité v anhydritu, přičemž v každé místnosti je samostatný termostat s podlahovým a prostorovým snímáním teploty. Termostat (Raychem) umožňuje časové úseky, má volitelnou adaptivní funkci (aby natopil v daném čas. úseku na požadovanou tepl.) a PID regulaci.
Problém je, že jsem zvyklý na centrální vytápění plynovým kotlem, prostorový termostatem a radiátory u "energeticky málo úsporného" domu. Kde odezvy na regulační zásah byly v řádu 0,5 - 1 hodiny a v době útlumu dům citelně chladl. Proto jsem nyní konfrontován s úplně jinou odezvou a chováním topení, regulace a domu a neustále s tím bojuji. Potíže prohlubují termostaty, jejichž údaj a průběh skutečné teploty příliš nekorespondují s požadovanou nebo i skutečnou teplotou vzduchu měřenou teploměrem v prostoru.

Dokázal by mi prosím někdo vysvětlit a poradit, jak obecně nastavit termostaty z hlediska optim. spotřeby a tedy z hlediska smysluplných časů útlumu? Určitě během doby všedního pracovního dne, kdy jsme v práci, nebo spíme, není třeba temperovat na komfortní teplotu. Na druhou stranu kvůli velké setrvačnosti a dlouhé době útlumu pak může nastat stav, kdy komfortní teploty nelze po útlumu v požadovaném, několikahodinovém, časovém rozmezí (tj. kdy jsme doma a nespíme) dosáhnout. Adaptivní funkce regulace termostatu na to nestačí.

Většinu místností vytápíme na cca 21 °. Během dne pak mezi 7,00 - 15,00 zpravidla nejsme doma a v noci (mezi 22,00 - 5,30) samozřejmě spíme.

Velmi děkuji.
Vážený pane,
děkuji za vaše dotazy.

Regulaci by měl řešit projekt vytápění. Pokud to součástí projektu není, můžete požádat projektanta o dopracování.

Jinak musíte metodu pokus - omyl vysledovat chování domu a jeho zařízení. Ve větších budovách se to dělá běžně a trvá třeba rok, než se systém měření a regulace nastaví opravdu správně.
Podlahové topení má samozřejmě velkou setrvačnost, je třeba vysledovat, jak se chová a podle toho nastavit termostaty jednotlivých místností.

Uvádíte, že vaše vzduchotechnika má dohřev vzduchu. Je tedy možné přenést požadavek na rychlou změnu teploty na tuto vzduchotechniku, které reaguje okamžitě. Nejsnazší by tedy bylo nastavit termostaty podlahového topení na trvalou teplotu např. 17 °C a během dne podle potřeby dohřívat přiváděný vzduch. Záleží ovšem na tom, zda to váš stávající sytém umožňuje - zejména záleží na umístění teplotních čidel.

Samozřejmě je komfortnější a zdravější topit převážně podlahovým topením a teplotu vnitřního vzduchu udržovat spíše nižší. Zkuste tedy vysledovat chování podlahové topení a změny teplot nastavit s příslušným předstihem. Pokles teploty by díky vzduchotechnice měl být relativně rychlý. Je otázka, zda se regulace vzduchotechniky nehádá s regulací podlahovky. Nechte si to ještě jednou předvést dodavatelem.

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný, EkoWATT
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk