Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.2.19 / dotaz č. 103981
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak vhodné je obecně kombinovat vytápění a ohřev užitkové vody tepelným čerpadlem vzduch/voda a teplovodní krbovou vložkou s akumulační nádrží? Obojí pouze do podlahového topení. Předem děkuji za odpoveď.
Dobrý den, děkujeme za dotaz.
Oba zdroje tepla se od sebe zásadně liší svými pracovními teplotami. Zatímco tepelné čerpadlo může dodávat topnou vodu do podlahového systému přímo, mezi teplovodní krbovou vložku a otopný systém musíme vložit akumulační nádobu pro vyrovnání teplot a dispozičních tlaků oběhových čerpadel. Systém se dále komplikuje při požadavku na přípravu teplé vody z obou zdrojů.
Za jednoduché řešení lze považovat zapojení s akumulační nádrží topné vody se vnořeným zásobníkem teplé vody (TUV) a s dohřevem TUV v sériově zapojeném zásobníkovém ohřívači. Tepelné čerpadlo pak pracuje do spodní poloviny nádrže a teplovodní vložka do horní poloviny. Mohou tak pracovat samostatně nebo společně. Při chodu teplovodní vložky je třeba teplotu topné vody upravovat směšováním.
Při návrhu krbové teplovodní vložky je třeba správně zvolit podíl tepla vyzařovaného do místnosti a tepla předávaného do teplovodního výměníku. Při nevhodně navržené vložce se pak stane, že v místnosti s krbem je přetopeno a akumulační nádrž se nedaří nahřát. Důležitou roli přitom hraje vnitřní uspořádání a velikost jednotlivých zón v domě. Je třeba, aby krbová vložka dávala maximum výkonu do vody, protože v kombinaci s tepelným čerpadlem je i v místnosti s krbem otopná soustava.
Dále je si třeba uvědomit, a to platí obecně při topení teplovodním krbem, že je to vlastně kotel s plnou výbavou umístěný v obývacím pokoji, kterým musí projít veškeré palivo a popel. Zkušenost je pak taková, že v krbu se zatápí jen několikrát do roka, protože vedle pracuje pohodlný a bezobslužný zdroj. Za vhodnější řešení považuji levnější kombinaci tepelného čerpadla s krbovými kamny bez teplovodního výměníku, která pracují bez potřeby elektřiny, nebo kombinaci teplovodní krbové vložky a elektrokotle.
Obecně a osobně tedy považuji kombinaci TČ a teplovodní vložky za možnou, ale méně vhodnou. Spíše to záleží na individuálním pohledu investora (přístup ke dřevu, obliba topení dřevem, venkov – město), každopádně doporučuji nechat zpracovat projektovou dokumentaci vytápění zkušeným autorizovaným projektantem.
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Krejčí - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk