Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.2.19 / dotaz č. 104107
Dobrý den, mám dotaz zda je nutné nechat vypracovat energ.štítek budovy při prodeji nemovitosti, postavené před r.1947 jako stodola a r.1953 přestavěné na rodinný dům. Obal budovy je nezateplený. Kupující nemovitost kupuje se záměrem kompletní demolice a využitím jako stavební pozemek. Rovněž je ochoten podepsat prohlášení o tom, že netrvá na doložení průkazu energ.naročnosti.
Děkuji
Dobrý den,
děkuji za váš dotaz, kterým jistě narážíte na znění Zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, paragraf 7a, odstavec (9):

„(9) Průkaz se neopatřuje při prodeji nebo pronájmu budovy nebo ucelené části budovy, pokud se tak obě strany písemně dohodnou a jde o budovu, která byla vystavěna a poslední větší změna dokončené budovy na ní byla provedena před 1. lednem 1947.“

Dle striktního znění zákona by se průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) zpracovávat měl, protože poslední větší změna dokončené budovy byla provedena po roce 1947. Avšak pokud je záměrem kupujícího kompletní demolice budovy a je zároveň ochoten podepsat prohlášení, že na doložení PENB netrvá (což může být považováno za písemnou domluvu obou stran), tak nemá vypracování nového PENB žádnou logiku. Bohužel při prodeji nejspíš nelze předjímat, jak kupující s budovou naloží a zda ji skutečně zdemoluje.
Obrátil jsem se s tímto vaším dotazem na Státní energetickou inspekci (SEI), ale ve lhůtě mi vymezené pro odpověď na váš dotaz jsem stanovisko SEI neobdržel.
Odpovídá:  Ing. Jan Veleba* - EKIS Praha, Seven tisk