Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.3.19 / dotaz č. 105062
Dobrý den.
Pro dům našeho SVJ bych potřeboval konzultaci o možnostech získání dotace+ zpracování žádosti na zateplení,zpracování - realizaci stav. části.Obvodový plášť je zateplen. Uvažujeme o střeše - půdě. SVJ Tábor
Dobrý den,
pro bytové domy mimo Prahu je možné využít dotaci z dotačního programu IROP. Podmínky dotace ale zřejmě nebudou pro Váš přípat zrovna příznivé. Základní podmínkou pro využití dotace je úspora minimálně 20% z celkové dodané energie. Celková dodaná energie zahrnuje nejen spotřebu na vytápění, ale také spořebu teplé vody nebo spotřebu elektřiny na umělé osvětlení. Zateplením konstrukcí obálky nebo výměnou oken můžete ušetřit jen energii na vytápění, spotřebu teplé vody a elektřiny na osvětlení tím nijak neovlivníte. To znamená, že pro dosažení úspory 20% z celkové dodané energie potřebujete uspořit třeba 30% veškeré energie na vytápění. U domů s již zateplenými stěnami a vyměněnými okny toto procentu může být i vyšší. A této úspory z velkou pravděpodobností není možné docílit pouhým zateplením střechy (nebo podlahy k nevytápěné půdě). Není ani moc pravděpodobné, že by podmínky dotačního programu byly splněny, i když přidáte například opatření zateplení stropů k nevytápěnému přízemí.
Obecně je pro dotaci IROP potřeba zpracovat projektovou dokumentaci stavebních úprav a průkaz energetické náročnosti před realizací opatření a po realizaci opatření.
Pokud chcete podrobnější konzultaci, můžete nás kontaktovat na email EKIS DEKPROJEKT PRAHA - ekis-praha@atelier-dek.cz.
S pozdravem Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK tisk