Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.4.19 / dotaz č. 105807
Dobrý den, měl bych dotaz na podlahové teplovodní vytápění. Všude se píše, že podlaha nesmí mít tepelný odpor větší než 0,15 a že čím menší odpor tím lépe propouští teplo do místnosti a tím pádem člověk ušetří za energie. Není to ale tak, že menší odpor propustí do místnosti teplo rychleji, ale nakonec je jedno jaký je odpor, protože to teplo se stejně dostane do místnosti. Kam jinam by se podělo, když většinou pod trubkami leží 20cm polystyrenu.

Chápu to takto dobře?

Vážený pane,
teoreticky to funguje tak, jak píšete - podlahové souvrství pouze zpomalí tok tepla z trubek podlahového topení do místnosti.

V praxi ale nelze zanedbat dvě věci:

Zaprvé, tok tepla z podlahy dolů, tj. do země nebo do sklepa. Čím víc budete izolovat podlahu nad trubkami (např. tlustým kobercem), tím více ho uteče dolů. Představte si, že na podlahu položíte desku 20 cm polystyrenu. Pak bude tok tepla nahoru i dolů zhruba stejný. Platit za topení do sklepa asi nikdo nechce. Proto je vhodné, aby podlahové souvrství nad trubkami mělo malý tepelný odpor.

Zadruhé, výkon vytápění musí pružně reagovat na potřebu tepla. V zimním dni je třeba topit méně, než v noci. Podobně, když do oken zasvítí slunce, je žádoucí výkon topení snížit co nejrychleji. Naopak, když třeba snížíte teplotu větráním, je třeba krátkodobě vyšší výkon. Podlahové topení je v tomto směru málo dynamické. Pokud zvýšíte tepelný odpor podlahového souvrství nad trubkami, ještě to zhoršíte. Představte si, že si v zimě pořádně vyvětráte, klesne teplota a termostat zapne topení. Ale vy byste pocítil, že se topí, až třeba za hodinu, až by teplo z trubek "prolezlo" podlahou.

Tepelný odpor podlahy se samozřejmě zohledňuje již při projektování. Pokud je nutné použít třeba silnější dřevěnou podlahu, lze to při návrhu zohlednit. Rozhodně ale platí, že není vhodné zvyšovat tepelný odpor podlahy s podlahovým vytápěním.

S pozdravem
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk